תערוכת הציורים "הצלחות קטנות גדולות", שנפתחה השבוע בגלריה העירונית במדרחוב תל-חי, נולדה בהשראת סיפור חייה של שחר גרינשפן (23), שנדרסה בתאונה מחרידה על ידי נהג שיכור בשנת 2009, רגע לפני שחגגה בת מצווה.
3 צפייה בגלריה
הצלחות קטנות גדולות
הצלחות קטנות גדולות
הצלחות קטנות גדולות
(צילום: רן אליהו)
שחר נפצעה בראשה והרופאים חשבו שלא תשרוד, אבל היא נלחמה על חייה ועברה שיקום ממושך. באחרונה הוציאה ספר שירים יחד עם הסופרת זוהר אביב, שחשף את עולמה ורגשותיה. כעת, בהשראת ספר שיריה וביוזמת זוהר אביב, ציירו אמני הגלריה העירונית בנתניה ציורים בהשראת סיפור חייה.
קראו גם:
לפתיחה הגיעה שחר ובני משפחתה, סגנית ומ"מ ראש העיר שירי חגואל-סידון, המשנה לראש העיר אהרון אורגד, חברת מועצת העיר ציפי קפל, חברת מועצת העיר תרצה גרינפלד, הסופרת זוהר אביב, ראש מנהלת מרכז העיר, עלית פרוינד, מנהלת הגלריה ומפיקת התערוכה, מזל קותי, וכמובן אמני הגלריה.
3 צפייה בגלריה
שחר גרינשפן. "תהליך יצירה מופלא ורב עוצמה מבחינת האמת הטמונה בו"
שחר גרינשפן. "תהליך יצירה מופלא ורב עוצמה מבחינת האמת הטמונה בו"
שחר גרינשפן. "תהליך יצירה מופלא ורב עוצמה מבחינת האמת הטמונה בו"
(צילום: רן אליהו)
חברת המועצה, ציפי קפל, כתבה: "שחר, את מעל למילים שלך. את מעל ומעבר למילים שלך. את מחוללת השינוי, את מביאה בשורה, את החוט המחבר ותופר אותנו לרקמה אחת בתקופה כל כך פצועה. את עצרת את העולם שעמד לשעה אחת מגסות הרוח, ממלחמות המקלדת, מאלימות, מכוחניות. את יצקת בשקט הבועט שלך השראה מזוקקת והבנה עד כמה החיים הם נסים ונפלאות.
כתבת באחד משיריך: "אני מסוגלת להיות מרכז העניינים ולרתק קבוצת אנשים". זה כל כך נכון, שחר, וכתבת: 'והכי חשוב זה שיראו אותי רק עוד פעם אחת, בבקשה'. יראו אותך עוד המון, שחר. רק התחלת".
אוצר התערוכה, עדי יקותיאלי, מסביר את התהליך העומד מאחורי התערוכה: "זו הפעם השנייה שציירי ׳מתחם תל חי׳ בנתניה יוצרים תערוכה בעלת תוכן חברתי מובהק, במרחב ציבורי שאינו מוגדר כמתחם תרבות.
"מדובר בתפיסה חדשנית שהתפתחה בנתניה לפני כעשור, כיוזמה של מנהלת מרכז העיר ובהמשך למדיניותה של ראש העיר מרים פיירברג איכר לעידוד האמנות בעיר. תפיסה זו מבקשת לטשטש גבולות בין מתחמי מגורים, מסחר ותרבות ולקיים ערך משמעותי ומיוחד בבואנו ליצור תפיסת עיר עכשווית ורלוונטית.
"החיבור האנושי המתקיים בתערוכה מיוחדת זו הוא בין המשוררת שחר גרינשפן לבין ציירי ׳קבוצת תל חי׳. כל אחד מהם לקח את ספרה "הצלחות קטנות גדולות" כבסיס השראה ונקודת מוצא לעבודה שלו. הם בחרו שיר, שורה, כותרת או צמד מילים אותם ׳הכניסו׳ לסטודיו שלהם. לא הייתה בכך כוונה שהספר יעבור תהליך איור במובן המסורתי של דימוי מול טקסט, כי אם בירור פנימי שיוביל לשיח משמעותי עבור אינטראקציה אנושית רגישה ומכבדת.
3 צפייה בגלריה
התערוכה "הצלחות קטנות גדולות" בגלריה העירונית בנתניה
התערוכה "הצלחות קטנות גדולות" בגלריה העירונית בנתניה
התערוכה "הצלחות קטנות גדולות" בגלריה העירונית בנתניה
(צילום: רן אליהו)
הצמצום ביכולות הפיזיות של שחר הוא שיצר אפשרות נוספת לבחינת ה׳מרחק׳ שקיים בין אנשים עם מוגבלויות, לבין אלו שמתפקדים ללא מגבלות לכאורה.
לא פעם אנו מגלים שמגבלות יוצרות אפשרויות משום שהן מחייבות חשיבה יצירתית שאינה צפויה. אלו החיים מתוך מגבלה, קושי ואתגר אינם יכולים להרשות לעצמם לדלג על רגישויות וניואנסים, מה שבהכרח מעצים את החוויות שהם עוברים.
נקודת המפגש הזו מומחשת בציורים שצוירו כתגובה ובהשראת הטקסטים של המשוררת הצעירה. גרינשפן (23) עברה, בליווי מורתה זוהר אביב, תהליך יצירה מופלא ורב עוצמה מבחינת האמת הטמונה בו.
"שחר בכתיבתה הישירה, הפשוטה והמיוחדת מציפה ומעוררת הן את הקושי והאתגר והן את האופטימיות והתקווה. דווקא הצירוף הזה, יצר מנעד מאתגר לאמנים שהגיבו בפואטיקה משלהם, שלא פעם הפתיעה אותם בעבודות שיצרו אחרת מסגנונם הרגיל.
"תערוכה זו היא ניצחון מיוחד ושונה מזה שאנו מורגלים בו במציאות החברתית הרווחת בימינו. אל מול אלימות, מידור, אגרסיביות ודעות קדומות זהו ניצחון למושגים כמו אמפתיה, רגישות, איפוק, הקשבה ובמיוחד - רצון.
רצון למצוא את הנקודה המשותפת ממנה נוכל ליצור יחד, תוך נתינת דוגמה לדרך ששווה לנו כחברה ללמוד ולהפנים.
אולי אז לא נצטרך לקרוא להתנהגות אנושית במילה ׳ניצחון׳, שהרי אלו החיים כפי שהם צריכים להיות".