תלמידי כיתה ה' מבית הספר "ניצני השרון" בקדימה שהשתתפו בחפירה לימודית במושב כפר יעבץ, בחורבת כלודייא במועצה האזורית לב השרון, הופתעו לגלות ממצא בן כ-300 אלף שנים.
הממצא המפתיע ביותר נמצא על ידי לביא יהודה, תלמיד כיתה ה' בבית הספר היסודי "ניצני השרון" בקדימה-צורן. "לקחתי את הפטישון, שרטטתי קווים על האדמה כדי לא לשבור דברים, לקחתי אדמה עם היעה, ומצאתי אבן עגולה", מספר לביא. "רציתי ללכת לסנן אותה, אבל ראיתי שזו אבן מסותתת. אז הבאתי אותה לארכאולוג. הוא ביקש ממני ללכת לשטוף אותה, והתגלה שזו אבן פרה-היסטורית".
ד"ר כהן-תבור שמנהל את החפירות מטעם אוניברסיטת אריאל אומר: "ארכאולוגיה היא מקצוע משופע בהפתעות, אך לממצא כזה לא ציפיתי. הרי מדובר כאן בכפר בן 1,000 שנים לערך, ופתאום יוצאת אבן יד בת 300 אלף שנים. ברור שהאבן לא שימשה בכפר, אלא התגלגלה לשם מאתר קדום יותר, שנמצא אולי מתחת לבתי הכפר העתיקים".
החפירה מתקיימת במסגרת תוכנית חינוכית ייחודית שפותחה במחלקה לחינוך במועצה האזורית לב השרון בשיתוף עם צוות תוכנית קרב ומתקיימת זו השנה הרביעית. לאורך השנה לומדים התלמידים משכבות ד'-ה' המשתתפים בתוכנית ארכאולוגיה, מגוון נושאים כגון: עבודת הארכאולוג, עבודת ההיסטוריון, התקופות הפרהיסטוריות, התיישבות הקבע ועל תגליות ארכאולוגית. לקראת החפירות מתמקדת הלמידה בהיכרות עם עבודת הארכאולוג הלכה למעשה – כיצד חופרים, באיזה כלים משתמשים וכיצד עורכים מחקר ארכאולוגי. כל זה במטרה להגיע עם הילדים מוכנים לחפירה הלימודית.
לקראת סוף השנה מתקיימות חפירות בניהולו של הארכאולוג ד"ר אחיה כהן-תבור, מטעם אוניברסיטת אריאל בהן משתתפים מאות תלמידי כיתות ד'-ה' מבתי הספר היסודיים של המועצה, בשילוב תלמידי חטיבת הביניים, "מתמחי ארץ ישראל", מקריית חינוך "דרור" המגיעים כחונכים ומשלבים סיור בגת העתיקה שבסמוך.
"מרגש אותי כל שנה מחדש לפגוש את התלמידים באתר החפירה, לשמוע את ההתלהבות שלהם ואת הסקרנות ללמוד ולחקור. התוכנית הינה חלק מיישום החזון החינוכי של המועצה: לפתח זהות אזורית ותחושת שייכות בקרב התלמידים, להעצים אותם ולפתח מגוון מיומנויות מתוך תפיסה שלמידה מתרחשת בכל זמן ומקום" אומרת רונית רופא הדרי, מנהלת המחלקה לחינוך, מיוזמות התוכנית.
השנה, במטרה להעשיר תלמידים נוספים, הזמינה המחלקה לחינוך גם את תלמידי ארכאולוגיה מהמועצה השכנה קדימה-צורן להשתתף בחפירה הלימודית, הממוקדות בכפר בן כ-1,500-1,000 שנים (התקופה האיסלמית הקדומה, תקופת התלמוד והגאונים). בחפירות נמצאו עד כה כלי חרס אופיינים רבים, אבני פסיפס, כלי זכוכית, ואף מטבעות.
קראו גם:
"מרגש ביותר לראות את התלמידים נחשפים לראשונה לחוויה של ארכאולוג שעליה לומדים במהלך השנה", מספר דניאל דנציגר, מדריך מטעם תוכנית קרב שמלווה את התלמידים בתוכנית ובחפירות כבר ארבע שנים. "הם מתרגשים, ואני יחד איתם, על מציאת כל חרס, מטבע או כל ממצא אחר. מגלים את העבר ומרגישים אותו בידיהם.
הוא מוסיף: "אתרים מהתקופה הפלאוליתית התיכונה מוכרים באזור השרון, כמו למשל בג'לג'וליה. באתרים האלו נמצאו כלי אבן המכונים 'אבן יד דו-פנית', מכיוון שהם מסותתים בצורה סימטרית משני הצדדים, כמו שאפשר לראות באבן הזו. אלו למעשה כלים ששימשו לחיתוך אוכל ובשר שאותם ציידים-לקטים שחיו כאן צרכו. באותה תקופה האזור היה נראה שונה למדי מבחינת הנוף - הרבה יותר דומה לאפריקה של היום, כולל חיות ציד רבות, ואפילו פילים.
"האתרים האלו מלמדים אותנו רבות על ההתפתחות האנושית לאורך הדורות בארץ-ישראל. יש כאן מפגש מעניין, ואולי לא מקרי, בין האדם הקדמון, כפר בן 1,000 שנים, וילדי המאה ה-21", הוא מסכם.