ראשי העיריות והמועצות בשרון - עמק חפר, כפר סבא, הוד השרון, דרום השרון, אלפי מנשה, כוכב יאיר-צור יגאל, ג'לג'וליה, כפר ברא, טירה, טייבה וכפר קאסם, נפגשו בסוף השבוע שעבר לדיון חירום על הדרישות הביטחוניות הדחופות להגנת הערים והיישובים הסמוכים לקו התפר, בין השאר לעיר קלקיליה.
בשבועות האחרונים צפה ועלתה דרישת ראשי הרשויות במרחב התפר הסמוך לגדר להכיר בסכנה ולהגדיל באופן משמעותי את התקצוב של המדינה להתקנת אמצעי ביטחון, לטכנולוגיות מתקדמות, לגידור וכן להוספת כוחות שמירה וביטחון, לרבות הרחבת כוח הכוננות החמוש והכשרתו לפעילות ארוכת טווח.
על פי הערכות, תידרש המדינה כבר בתקציב 2024 להשקעות של מאות מיליוני שקלים, שיימשכו גם בשנים הבאות, כדי לממן את ההיערכות הנדרשת לנוכח תפיסת הביטחון החדשה של יישובי עוטף גוש דן ואזור השרון.
בכינוס החירום השתתף גם מפקד היקל"ר (יחידות הקישור לרשות המקומית) אל"מ דורון שחר מטעם פיקוד העורף. מטרת הפורום היא לצאת בהחלטות משותפות שיחייבו את זרועות הביטחון ורשויות המדינה להתייחס אל הרשויות ותושביהן ולהתחייב להם לשיפור הביטחון האישי.
"יש להגדיל את מרכיבי הביטחון, לפעול לחיזוק הגדר וביצוע פעילות היקפית. זו צריכה להיות אמירה חד משמעית של כולנו, ויש לנו עוד משימה ארוכה לפנינו", אלה הדברים שאמרה ראש המועצה האזורית עמק חפר גלית שאול במהלך פגישת ההקמה של פורום רשויות קו התפר. "המטרה העיקרית של ההקמה וההתכנסות היא קבלת מעמד ציבורי, כמו פורום רשויות קו העימות, כדי להגביר את מודעות הממשלה, הצבא ומשטרת ישראל לאתגרי הביטחון באזור קו התפר וזאת על ידי גיבוש תפיסת ביטחון ומדיניות בשילוב עם משרדי הממשלה הרלבנטיים כדי שייתנו מענה לצרכים והאתגרים הביטחוניים בשגרה ובחירום. חברות וחברי הפורום הדגישו את היתרון בשיתוף הפעולה האזורי כדי למקסם את מתן המענה לדרישות וצרכים משותפים ברמה האזורית, שישפרו בצורה משמעותית את מרכיבי הביטחון בישובים עצמם".
ממועצת עמק חפר ובת חפר מסרו: "בעקבות פניות תושבות ותושבים מבת חפר ביחס לשמיעת רעשי חפירות אנו מבקשים לעדכן: המועצה והנהגתה רואים ברצינות רבה את הדיווחים, ופועלים לאורך זמן על מנת לבדוק את הנושא באופן מקיף ומקצועי, ובשיטות שונות. עד כה, התבצעו שלוש בדיקות ביחס לחפירות, ועוד שתי בדיקות יבוצעו בימים הקרובים. סה"כ: 5 בדיקות. עד כה לא נמצאו כל ממצאים המעידים על חפירות.
"פירוט הפעולות: בדיקה ראשונה נעשתה מטעם המועצה, על ידי חברה המתחמה בתחום, כבר ב-2.11. בדיקה שנייה, של פיקוד העורף, נעשתה לבקשת המועצה כשבועיים לאחר מכן. בשתי הבדיקות לא נמצאו ממצאים המעידים על חפירות. בדיקה שלישית נערכת באופן מתמשך על ידי מפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון), בתיאום עם הנהגת המועצה ומהנדס המועצה, שקיימו פגישה עם נציגי מפא"ת, וייפגשו עמם שוב בימים הקרובים. גם בבדיקה זו לא נמצאו כל ממצאים, נכון לעכשיו.
"בעקבות פניית ראשת המועצה בנושא אל קצין הנדסה פיקוד מרכז, הוא ביקר ביחד עם נציגים נוספים מהצבא בבת חפר ביום שישי האחרון (22.12), שם פגש את ראשת המועצה וסגנה, נציגי הביטחון של המועצה, נציגי הביטחון , צח"י וחמ"ל בת חפר ותושבים. לאחר דיון בנושא, סוכם על ביצוע בדיקה נוספת, רביעית במספר, של יחידת הנדסה צבאית המתמחה בכך. בדיקה חמישית תיערך במימון המועצה מטעם המכון הגיאופיזי - בדיקה סייסמית ובדיקת חללים בקרקע. ממצאי חמש הבדיקות, הבוחנות את הקרקע בכלים שונים, ינותחו על ידי צוות מומחים, והתוצאות יובאו לידי הציבור באופן מלא. בנוסף, בסיור ביום שישי סוכם, לבקשת המועצה ובת חפר, על שורת צעדים נוספים ומשמעותיים ביותר לחיזוק ההגנה ביישוב ובמרחב ובהם: הוספת אמצעי הגנה בנוסף לחומה (יצירת קו הגנה כפול), פעולות מבצעיות, אמצעים טכנולוגיים ועוד".
קראו גם:
בתוך כך, ראש מועצת כוכב יאיר-צור יגאל יובל ארד הגיב בצורה חריפה על מהלך הדברים כפי שהוא ותושבי קו התפר חווים לאחרונה: "טבח 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיו יצרו חוסר אמון מוחלט של הציבור באמצעי ההגנה הקיימים בגבולות ישראל, וערערו מן היסוד את תחושת הביטחון של התושבים. תושבי עוטף השרון המזרחי חשים מצוקה הולכת וגדלה אל מול תסריטי האימה, ונושאים את עיניהם אל ראשי הרשויות המקומיות.
"בשבועות האחרונים מדווחים תושבים בכוכב יאיר-צור יגאל כי הם שומעים צלילי חפירה סמוך לבתי היישוב. הם מעלים חשש שמדובר במנהרות חודרות מהעיר הפלסטינית קלקיליה, המרוחקת כ-300 מטרים בלבד מקו הבתים הדרומי של היישוב. היישוב ממוקם מצפון לקלקיליה, ממזרח לטירה ומדרום לטייבה. הקו הירוק ההיסטורי נושק לבתים המזרחיים של היישוב וגדר ההפרדה - שבאזור זה היא גדר רשת פשוטה, ופרוצה - מרוחקת כ-500 מטרים בלבד מבתי היישוב.
ארד הוסיף: "מאז 7 באוקטובר ישראל מגבילה את כניסתם למרחב התפר של חקלאים פלסטינים מקלקיליה ומפלאמה, המבקשים לעבד את אדמותיהם. עם זאת, אלה שמורשים להיכנס מגיעים ממש עד לסף היישוב, ונוכחותם גורמת כמעט בכל יום לחשש תמידי.
"אסור שנתעורר מופתעים מול התקפה רצחנית, חייבים מדינת ישראל וצה"ל לחשב מסלול מחדש ולבחון את 300 המטרים המפרידים בין קלקיליה לכוכב יאיר-צור יגאל, או בין טול כרם לבת חפר, כאילו מדובר במאות המטרים שבין ג'באליה לבארי ולכפר עזה. רק אז נוכל להשיב את תחושת הביטחון שאבדה בשמחת תורה".
ראש עיריית כפר סבא רפי סער: "לכל אחד יש אתגרים דומים אבל עכשיו זה מבחן המנהיגות שלנו, ואם לא נדאג לעצמנו אף אחד לא ידאג לנו. אני לא רוצה לראות שב"חים יותר בכפר סבא, לכן שיתוף הפעולה שלנו יחד הוא כל כך חשוב. חשוב שיכירו בנו, בצרכים של היישובים שלנו, בכדי שנוכל להתמודד עם האתגרים כערי קו התפר. אני קורא לממשלה להכין תוכנית ביטחון מרחבית לכל הרשויות בסמוך לגדר ולתקצב את צורכי הביטחון הדחופים שלנו".
ראשת המועצה האזורית דרום השרון, אושרת גני גונן: "תפיסת הביטחון השתנתה לחלוטין מאז ה-7 באוקטובר וזו רק תחילת הדרך. צריך להגדיר יישובים כיישובי קו תפר באופן נרחב יותר מההגדרות הקיימות ולשדרג את מרכיבי הביטחון ביישובים השונים ולא רק באלו הצמודים לגדר. לצערנו, למדנו שהיכולת של הגדר כמכשול מוגבלת. וזוהי מחויבותנו לחזק ולהעצים את כיתות הכוננות ולטפל במרכיבי הביטחון ביישובים: נשק, מיגון, גדרות, תאורה וכל מה שיסייע להן לתת מענה ראשוני ולהתמודד עם אירוע ביטחוני ככל שיהיה".