בעקבות הזרמה של כ-2,000 קוב בוצה מזהמת ממט"ש (מתקן טיהור שפכים) שכם שברשות הפלסטינית אל נחל שכם בימים האחרונים, נוצר זיהום חמור במי נחל אלכסנדר ובמי הים, כך נמסר ממועצת עמק חפר.
1 צפייה בגלריה
הזיהום בנחל
הזיהום בנחל
הזיהום בנחל
(אלבום פרטי)
קראו עוד:
הבוצה המזהמת נקלטה במט"ש "יד חנה" הנמצא בתחומי המועצה האזורית עמק חפר. כ-10% מהבוצה לא נקלטה בשל העומס במט"ש - וגלשה אל נחל אלכסנדר.
במועצה מסבירים כי אם חלילה המתקן יקרוס (דבר שסביר ויכול לקרות בכל יום), הנזק יהיה בלתי הפיך לכל המערכת האקולוגית בסביבה, ששיקומה יארך עשרות שנים.
עוד נמסר כי תוצאות חמורות מבדיקות מיקרוביאליות של מי נחל שכם ונחל אלכסנדר, שנערכו בתאריך 28.6.21 במעבדה לבריאות הציבור חיפה, הצביעו על זיהום מיקרוביאלי מאסיבי בחיידקים קולי צואתי.
המשמעות: מים מזוהמים המגיעים לשפך נחל אלכסנדר ואל הים באזור חופי רחצה המוכרזים בית ינאי ומכמורת. יצוין כי בשלב זה אין איסור של משרד הבריאות על רחצה למים.
בעקבות זאת כתבה ראשת המועצה ד"ר גלית שאול לשרי האוצר, הבריאות, איכות הסביבה ולשרים נוספים והתריעה מפני "פיגוע תברואתי-אקולוגי-סביבתי": "בעבר כבר אסר משרד הבריאות על הרחצה בשל הזיהום, ואם מצב עניינים זה ימשיך, החשש הוא כי הרחצה שוב תיאסר והפעם לטווח ארוך. עלולה להיווצר מציאות חדשה עתידית במסגרתה לא ניתן יהיה להתגורר או לבקר בנחל ובסביבתו. אנו מתריעים זה שנים, כי מתקן טיהור השפכים הקיים, שהוקם לפני כמעט 20 שנים ותוכנן לפעול במשך 5 שנים בלבד ולטפל בהזרמת שפכים של כ-6,000 קוב ביממה, פועל כיום כנגד כל ההמלצות והתכניות, במציאות בלתי הגיונית המאלצת להתמודד עם עליה דרמטית בהזרמת השפכים - העומדת על למעלה מ-21,000 קוב ביממה.
לכן, הפתרון היחיד לבעיות הזיהום החמורות החוזרות ונשנות - הוא בניית מט"ש חדש, משוכלל ומודרני, כפי שהתחייבה המדינה להקים בעלות של כ-250 מיליון שקלים. אני מאמינה ומקווה שהממשלה הנוכחית תדע לתת מענה לסוגיה סביבתית קריטית זו, בטרם אסון אקולוגי חסר תקדים יתרחש".
יו"ר איגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה אסיף איזק הוסיף: "האיגוד יבצע באופן מידי תכנית דיגום מקיפה לשפכים שזורמים לנחל אלכסנדר במטרה לאמוד את מידת הנזק. זאת בכדי לקדם פתרון מקיף למפגע הקשה שיעצור אחת ולתמיד את הזיהום משפכים בנחל הגורם לפגיעה קשה במקורות המים ובבעלי החיים".