היחידה לטיפול נמרץ פנימי ברמב"ם טיפלה בימים האחרונים בשני צעירים, אשר הגיעו במצב קשה, ככל הנראה על רקע שימוש בסיגריות אלקטרוניות (וייפים) מזויפות. כעת חל שיפור במצבם.
3 צפייה בגלריה
סיגריה אלקטרונית
סיגריה אלקטרונית
סיגריה אלקטרונית
(צילום להמחשה בלבד: shutterstock)
על פי החשד, בשני המקרים, צרכו הצעירים "וויפים" המכילים קנבינואידים סינתטיים, חומרים מסוכנים המנסים לדמות את השפעת התרכובות הנמצאות בצמח הקנאביס, ה-THC וה-CBD, כפי שניתן למצוא בסמי הפיצוציות, דוגמת "נייס גאי". אחת הסיגריות האלקטרוניות סומנה כמכילה קנאביס, אך למעשה הכילה קנבינואידים סינתטיים, חומרים מסוכנים בהרבה.
זהו המקרה השלישי שמטופל ברמב"ם בתקופה האחרונה, כאשר רק לפני מספר שבועות טופל ברמב"ם צעיר נוסף, אשר הגיע במצב קשה, בנסיבות דומות.
לדבריו של ד"ר אסף מילר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ פנימי ברמב"ם: "מצבם של הצעירים שהגיע אלינו היה קשה, והם סבלו מהשלכות וסיבוכים שונים, כך שנאלצנו להרדים ולהנשים אותם. השניים התאוששו, בזה אחר זה, וחל שיפור במצבם. אנחנו ממשיכים לעקוב אחריהם".

ד"ר אסף מילר, מנהל טיפול נמרץ פנימי ברמב"ם, מסביר על סכנות צריכת אלכוהול מזויף
(צילום: רמב"ם)


בתוך כך, באותה היחידה מאושפז גבר, אף הוא במצב קשה, מורדם ומונשם, ככל הנראה על רקע צריכה של מתנול, החומר שבו נעשה שימוש במוצרי אלכוהול מזויף. הגבר, שסובל מנזק נוירולוגי, מאושפז ביחידה מזה מספר ימים, כאשר לפרק זמן קצר חל שיפור במצבו, אולם הוא התדרדר בשנית. יש לציין כי מתנול פוגע במערכת העצבים המרכזית, ותהליך הפירוק שלו בגוף מהווה סכנה נוספת לאלו הצורכים את החומר.

3 צפייה בגלריה
שתתה ואושפזה. הבקבוק המזויף
שתתה ואושפזה. הבקבוק המזויף
שתה ואושפז. בקבוק אלכוהול מזוייף
(צילום: רמב"ם)

"יש קושי גדול לאבחן מקרים כאלה, ללא בחינת החומר שאותו אדם צרך", מסביר ד"ר מילר, "התסמינים יכולים להיות מאוד מבלבלים וגם הבדיקות שאנחנו יכולים לבצע מוגבלות. אנחנו נשענים, במידת האפשר, על עדויות הקרובים שמגיעים עם המטופלים או אלו של המטופלים עצמם, אם הם במצב שמאפשר לשוחח איתם.
"פער בין רמת אלכוהול נמוכה בדם לתסמינים שמתאימים למצב של שכרות או הרעלת אלכוהול, יכולים להעיד על צריכת אלכוהול מזויף. גם תסמינים המעידים על כשל בכליות, בעיות בראייה, או נזקים נוירולוגים נוספים, יכולים להצביע על הכיוון הזה, אך ללא הוכחת מעבדה מדובר באבחון חמקמק".

3 צפייה בגלריה
אלכוהול מזויף שנתפס על ידי משרד הבריאות
אלכוהול מזויף שנתפס על ידי משרד הבריאות
אלכוהול מזויף שנתפס על ידי משרד הבריאות
(צילום ארכיון: משרד הבריאות)

קראו עוד:

לדבריה של ד"ר יעל לוריא, מנהלת המכון הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם, המקרים הללו מזכירים לנו עד כמה חשוב להקפיד ולהיזהר מחומרים מסוכנים שנמכרים במסווה של חומרים חוקיים: "השימוש בקנבינואידים סינתטיים בסיגריות אלקטרוניות הוא ידוע ומוכר ומסוכן ביותר. אלו חומרים שהשפעות שלהם עלולות להיות קשות ולהוביל לנזקים נרחבים. ישנו קושי להוכיח את המקרים הללו, כאשר הם מגיעים לבתי החולים, מכיוון שהם לא מתגלים בבדיקות מעבדה שגרתיות המבוצעות במרבית בתי החולים.
"ניתן לבחון את הסיגריות עצמן ואת דגימות הדם והשתן במעבדות מיוחדות. לכן, במידה ומתפנים לבית חולים במקרים שעלולים להיות קשורים לנסיבות כאלה, חשוב להגיע עם הסיגריה, כדי שנוכל לבחון את הנסיבות באופן ראוי.
"לגבי השימוש במתנול, מידי פעם אנחנו נתקלים ברצף מקרים של שימוש באלכוהול מזויף באזורים שונים בארץ. ספקים של אלכוהול מזויף שמפיצים את מרכולתם באזור מסוים וגורמים לנזקים קשים, לעיתים בלתי הפיכים לצרכני אלכוהול לא זהירים.
"צרכני אלכוהול צריכים להקפיד על רכישת בקבוקים ממותגים מוכרים, במקומות המיועדים לממכר אלכוהול, שמכסה הבקבוק חתום, ושהמחיר תואם את ערך המוצר ולא זול באופן מחשיד. עם זאת קשה לזהות בקבוקים מזויפים. יש לציין כי לא ניתן לאתר מתנול על פי ריח, טעם או צבע בזמן השתייה וכי לצערנו הרב, הדבר מתברר רק לאחר מעשה".