ביום חמישי שעבר נסגר סופית סניף תנועת הנוער "מכבי הצעיר" ברחוב החשמונאים בנתניה. הסיבות למהלך רבות: מספר החברים בסניף הלך ופחת, בעיות תקציב ובנוסף לא נמצא רכז שינהל את המקום. אלא שזו אינה תנועת הנוער היחידה שמצבה מדאיג. לאחרונה פורסמו תמונות של סניף בני עקיבא ברחוב ריינס שחשפו הזנחה רצינית. חלק מההורים אף הודיעו כי הם שוקלים לעזוב את התנועה או לעבור לסניף אחר. בעקבות המצב, הורים לילדים בתנועות נוער דורשים מהעירייה שיפור מהותי במצבן של התנועות.
סגירה עצובה
"ההחלטה לסגור את סניף מכבי הצעיר בחשמונאים הגיעה אחרי מאבק", מסבירה פולי ברנס, יו"ר הסניף. "פנינו לבוגרי עבר, חיפשנו רכז חדש לסניף וגם אחרי שקיבלנו תקציב נוסף מהעירייה שהגדיל את המשרה מ-30% ל-100% בשכר של 6,500 שקל לא מצאנו. לצערי, היה ברור שאם המצב ימשיך כך הסניף ייסגר".
ברנס חושפת כי היה שיח בנושא מול העירייה ומבהירה כי ההחלטה לסגור את הסניף הגיעה גם לנוכח הרישום הנמוך. "זעקנו, צעקנו ומה לא? לצערי, ההורים לא שולחים את הילדים ולא היה למי להעביר את הפעולות. עכשיו ילדים חילונים שירצו תנועת נוער ייאלצו להרחיק עד השכונות האחרות".
גיא אנצוויג בוגר סניף מכבי הצעיר שנסגר ברחוב החשמונאים אומר: "זה מצער אותי מאוד שסוגרים סניפים של תנועות נוער בעיר. אני מקווה שזה לא הולכת להיות מגיפה שהתחילה בסניף שלנו, אבל לצערי אני יודע שיש עוד מקומות במצב רע בעקבות מחסור בילדים או בתקציבים". אנצוויג שהגיע להיפרד מהמקום ביום שישי האחרון מספר: "זה היה מרגש אבל גם ממש לא נעים. באו הרבה אנשים מפעם, שהתנועה היתה חלק מהחיים שלהם. עכשיו נשאר סניף מכבי רק בפולג". אנצוויג מקווה שהגזירה עדיין תשתנה והסניף ישוב לפעילות. "אני הייתי עושה את זה באהבה אם לא הייתי איש קבע", הוא אומר. "אני יודע שזה לא קורה רק בסניף שלנו. המצב לא טוב בעוד תנועות נוער. אני מקווה שמישהו יעשה סדר ויחפש דרך לשמור עליהן פתוחות ומתפקדות".
תחזוקה ירודה
"התחזוקה בסניף בני עקיבא בריינס במצב מזעזע", מבהיר אריק שיננזון שבתו חברה בתנועה, והיה בעברו חניך בסניף. לדבריו, למרות מצבו הירוד של המבנה, הוא בעד המשך קיום תנועת הנוער בשכונה בזכות צוות המדריכים והפעילויות החינוכיות. "זה פשוט מזעזע ולא מתאים לילדים לבלות במקום כזה. תמיד חשבתי שמישהו יעשה שינוי ויטפל במצב, אבל לצערי כרגע המצב התחזוקתי ירוד מאוד מבלי שאף אחד עושה משהו".
שיננזון מודה שהוא חושש שהסניף ייסגר ולכן מבקש שהעירייה תשדרג את המבנה ותקצה תקציבים. "צריך לעשות תיקון יסודי למקום אחרת הילדים לא יבואו למקום כזה", הוא אומר. "כל מי שראה את זה הזדעזע, כי זה לא נורמלי שילדים יגיעו למקום כזה. גם מבחינת הניקיון וגם מבחינת תחזוקת המבנה. אני חושש שאם לא יעשו משהו בנדון, ירצו לסגור את המקום, כי זה הפתרון הקל, אבל אנחנו לא ניתן לזה לקרות".
טליה שיננזון, בת 10, בתו של אריק וחניכה בסניף, מספרת שהיא מאוד אוהבת את בני עקיבא ואת הפעילות, אבל עצובה בעקבות מצבו הפיזי של הסניף. "התאורה בשירותים לא עובדת ויש בתאים חשיכה מוחלטת", היא מספרת. "בחלק מהתאים אין בכלל מושבי אסלה. בתום הפעילות אני רצה לשירותים בבית כי אני וחבריי לא מעזים להיכנס לשירותים בסניף. בבית הכנסת בסניף יש חלון שבור שהוחלף בלוח פלסטיק ועל המזגנים שם יש קני ציפורים. פינות הישיבה בחצר הסניף, שיכלו להיות מקום מקסים לשיחות של שלנו ושל המדריכים, לא תוקנו ולא שופצו שנים רבות".
"זה עצוב מאוד", אומרת ג'אדה חרמון באום, תושבת מרכז העיר ששני ילדיה, חברים בסניף בני עקיבא ברחוב ריינס. ''אסור לאפשר למצב הזה של ההזנחה והקיצוץ בתקציבים לתנועות הנוער להמשיך. בתור מי שגדלה בתנועות נוער כמו בני עקיבא וגם במד"א, אני רואה לנגד עיניי את החשיבות הרבה והתרומה הגדולה של תנועות הנוער לילדים. זה נותן לילדים שלי המון, גם מבחינה חברתית וגם מבחינה פדגוגית".
ג'אדה מודעת לסכנת הסגירה של הסניף המוזנח אליו היא שולחת את ילדיה. לדבריה, בנה כבר לא רוצה ללכת למקום בעקבות המצב והיא זו שמשכנעת ללכת ומציידת אותו בנייר טואלט ומגבונים עבור הסניף. "אם יסגרו את הסניף זה יהיה עצוב מאוד כי הילדים פה צריכים מענה חברתי כמו תנועת נוער. הילדים שלי הולכים כמעט שעה בשביל להגיע לסניף הזה שהמצב שלו מזעזע ממש. הגיע הזמן שהעירייה תעשה משהו בנדון. אסור להזניח את תנועות הנוער בעיר".
חשיבות גדולה
הורים לילדים בתנועות נוער נוספות דוגמת הצופים - שבט בזק במרכז העיר, שבט דרור בקריית השרון, צופי ים סירונית ובבני עקיבא בצפון העיר (עין התכלת), מביעים גם הם חשש לעתיד התנועות לנוכח בעיות התקציב ורישום נמוך של ילדים.
"למה אני צריכה לשלוח את הילדים שלי עד סניף בזק של הצופים ברחוב איתמר בן אב"י או סניף מכבי בפולג במקום שיהיה לנו סניף כאן בשכונה?", שואלת אמא מצפון העיר. "חשבנו לשלוח את הילד לכנפיים של קרמבו, אבל גם להם יש את הבעיות שלהם, כמו היעדר מקום קבוע. למה לא מציעים להם את הסניף של מכבי הצעיר שנסגר? אולי ככה יירשמו ילדים ויהיה פה עוד סניף של תנועת נוער חילונית. בני עקיבא הם היחידים שנשארו בשכונה. זה לא צודק עבור הילדים שלנו".
"מצבן של תנועות הנוער בעיר נתניה בכי רע", מבהיר אבי סלמה חבר המועצה לשעבר שמתמודד על ראשות העירייה. "עיר שלא מטפחת את דור העתיד שלה אין לה זכות קיום. הייתי בסניף בני עקיבא לפני שלושה שבועות וראיתי את ההזנחה. המצב הזה כואב לי והוא לא יימשך כאשר אהיה ראש עיריית נתניה".
מבני עקיבא נמסר: "התנועה מנסה כבר מספר שנים לקדם מול עיריית נתניה שיפוץ רחב של סניף בני עקיבא מרכז בנתניה אשר נמצא במצב תחזוקתי ירוד ביותר. עקב מצבו הקשה של הסניף. שיפוץ בסדר גודל כזה מחייב את התגייסותה המלאה של עיריית נתניה לנושא.
"לצערנו, לא זו בלבד שעיריית נתניה לא נרתמה לנושא, היא קיצצה באופן דרסטי את התקציב השנתי לתנועה. ב-2019 העירייה העבירה לתנועה סכום של כ-238,000 שקל ומאז העירייה קיצצה שוב ושוב את התקציב עד לסכום של כ-115,000 שקל בשנת 2022 - קיצוץ של יותר מ-50%. התקציב המדובר מתחלק בין כל סניפי נתניה, כשלצערנו, התקציב הנוכחי של העירייה מספיק רק לתשלום חשמל ומים וקיום פעילות שיגרה קבועה בסניף ולא מעבר לכך.
"ב-2016 אף הוקמה ועדה מיוחדת בעירייה שעסקה בנושא תקצוב תנועות הנוער בה לקחו חלק נציגי התנועה מההנהלה הארצית, ובה הוחלט כי בראש סדר העדיפות העירוני יעמוד שיפוץ של הסניף בעלות של מיליוני שקלים. לצערנו, ההחלטה עד היום לא יצאה אל הפועל. אנו מקווים שעיריית נתניה תקבל החלטה בהקדם על החזרת התקצוב המלא לתנועה כפי שהיה שעבר, ותפעל לתקצב מימון של שיפוץ רחב בסניף שיאפשר פעילות מכובדת לחניכי התנועה בעיר".
קראו גם:
מהעירייה נמסר: "צר לנו כי יש מי שעושה פוליטיקה מניפולטיבית על גבם של ילדי וצעירי נתניה. בנתניה שש תנועות נוער עם עשרות סניפים ואלפי חניכים ואנו גאים ומברכים על כך. העירייה מלווה את התנועות והחניכים הן בהעמדת מבנים לטובת התנועות, הן בתחזוקתם והן בתמיכה בפעילות ואין כל בקשה שלא זכתה למענה.
"כך למשל מעבר לתקציב התמיכות המועבר לכל תנועות הנוער בעיר, החליטה ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר על תוספת תקציבית לתנועות הנוער באמצעות אגף נוער וצעירים: סעיף אחד לטובת תמיכה במעורבות תנועות הנוער ברשות כמו ב'יום ירושלים' של תנועת הנוער העובד והלומד וכן תמיכה ב'שבת הארגון' של תנועת בני עקיבא, אשר קיבלה השנה כ-50,000 שקל מעבר לכל תנועה אחרת בשל גודלה. סעיף תקציבי נוסף שנוסד לראשונה בספר התקציב נועד לתחזוקת מבני תנועות הנוער בעיר.
"יודגש כי בעבר בעקבות החלטת ועדה שהקימה העירייה לצורך העניין תועדפו 10 מבנים של תנועות נוער, בהם בוצעו עבודות שיפוץ בהיקף של כמיליון שקל, כאשר שני סניפים של בני עקיבא (מתוך העשרה) נכללו בתוכם. כמו כן זכתה התנועה למבנה חדש נוסף בקרית השרון.
"חשוב להדגיש כי תנועות הנוער מפעילות עצמאית את פעילותן. הן אמורות לגייס ולתקצב רכזים ולקיים פעילות סדירה. לצערנו, תנועת בני עקיבא שלה 8 סניפים ברחבי העיר, לא מצאה לנכון להעסיק רכז בוגר במשרה מלאה, אשר ייתן מענה מקצועי לקומונריות ולבוגרות באשר לתנועת כנפיים של קרמבו יצוין כי התנועה קיבלה מבנה לפעילות סדירה בתיכון ע"ש חיים גורי".