עיריית נתניה החלה להתקין מערכות סולאריות על גגות מוסדות חינוך, מתקני ספורט ומבני ציבור. מדובר בפרויקט הגדול בארץ להתקנת מערכות מסוג זה על מבנים ציבוריים. המטרה של העיר היא להיות חלוצה באנרגיה הירוקה, להפחית את זיהום האוויר ובעתיד גם להביא לחיסכון משמעותי בעלויות החשמל בעיר.
המערכות הסולאריות ייצרו אנרגיה ירוקה באמצעות קליטת קרני השמש ויאפשרו ייצור של כ-66 מגה וואט בשנה. הוא שווה ערך לנטיעה של כ-16 מיליון עצים וחיסכון של כ-12 מיליון ליטר דלק. בעירייה מעריכים כי בשנים הקרובות יחסכו עלויות חשמל במיליוני שקלים. "מזה שנים שאנחנו מובילים עשייה משמעותית ורחבת היקף בתחום התמודדות עם משבר האקלים וקידום יוזמות בתחום האנרגיה", מסבירה ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר. "הפרויקט יאפשר ייצור חשמל נקי מאנרגיית השמש, שיפור וחיזוק התשתיות הנלוות במבנים, איתנות כלכלית לרשות והנגשת המרחבים הציבוריים לקהל הרחב. קירוי המגרשים יאפשר לציבור להנות מצל והגנה מגשם במגרשים כל ימות השנה".
המערכות הסולאריות יותקנו על גגות של מוסדות החינוך, מבני ציבור, מגרשי ספורט וחניה ציבורית. בנוסף יתבצע קירוי של שבילי הליכה, טיילות ואזורים נוספים ברחבי העיר. עד כה הוצבו למעלה מ-80 מערכות סולאריות על גגות מבני ציבור ומגרשי ספורט ובמסגרות הפרויקט צפויות להתווסף עוד 300 מערכות סולאריות ברחבי העיר.
הפרויקט הראשון נחנך לאחרונה בבית הספר היסודי "אביחי" בקרית השרון. העבודות הושלמו לפני כחודשיים וכללו קירוי סולארי של מגרש הספורט. המערכת מייצרת חשמל נקי וסביבתי השווה ערך לשתילת 7,893 עצים, חוסכת כ-200 אלף ליטר דלק, מונעת שריפה של 237 טון פחמן, ושוות ערך לצריכת חשמל של כ-70 משקי בית. בעיריית נתניה מדגישים כי הקירויים מספקים לבתי הספר ולמגרשים הצללה כל השנה, במקום הצללה זמנית מבד הנדרשת להצבה מדי קיץ. במגרשים מותקנת בנוסף תאורה חסכונית, הכוללת גם מערכת בקרת תאורה המאפשרת הדלקה אוטומטית של התאורה רק בזמן שימוש. בכניסה למגרשים מוצב שלט המסביר על חשיבות המערכת ותרומתה לסביבה ולתושבים בעיר. בימים אלו הושלמה ההקמה של עוד שבעה קירויים ועוד עשרות קירויים נמצאים בהליכי רישוי בניה לקראת ביצוע. כך שעוד עשרות אתרים עירוניים יזכו להצללה.
הפרויקט הוא בהובלת הנהלת העירייה והעומדת בראשה מרים פיירברג-איכר, סגן ראש העירייה אדיר בנימיני, מנכ"ל העירייה יורם כהן, גזבר העירייה שגיא רוכל, סמנכ"לית העירייה וראש מינהל תעשיות ליזי אורון ומנהלת אגף איכות הסביבה שהובילה את המהלך עירית אנגלקו.
הפרויקט מבוצע באמצעות חברות וולטה סולאר ו-EDF ובליווי צמוד של אגף איכות הסביבה וגורמי מקצוע בתחומים השונים, תוך עמידה בכלל התקנים המחמירים ביותר של משרדי הממשלה, לרבות המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך ומשרד הבריאות. המערכות הסולאריות מותקנות על פי כלל ההנחיות והתקנות הנוגעות לבטיחות ולקרינה ואף מחמירות יותר. כחלק מהתקנת המערכת מבוצעות על ידי מודד חיצוני מוסמך בדיקות קרינה לפני ואחרי ההתקנה, תוך הקפדה על מדיניות העירייה על הבדיקות ובשמירה על הגבלת החשיפה. תוצאות הבדיקות מפורסמות באתר הפרויקט.
לדברי סגן ראש העירייה ומחזיק תיק איכות הסביבה, עו"ד אדיר בנימיני, הרעיון הגיע ממספר גורמים בעירייה ביניהם אגף איכות הסביבה והגזברות העירונית במטרה לחסוך בהוצאות החשמל בטווח הארוך ושמירה על הסביבה. "העירייה תרוויח מהפרויקט הזה בחיסכון בחשמל. במקביל, יתבצע קירוי מגרשי ספורט, חניונים ציבוריים ושבילי הליכה. תהיה גם תרומה לסביבה לנוכח משבר האקלים". הוא מציין כי בנוסף לפרויקט זה, בעירייה בודקים רעיונות חדשים של יזמים להפקת אנרגיה על ידי הרוח. "בודקים יוזמה ליצור חשמל באמצעות הרוח מחוף הים בנתניה".
קראו גם:
מנהלת אגף איכות הסביבה עירית אנגלקו מסבירה כי נתניה מיצבה את עצמה כעיר מובילה בתחום האנרגיה ומקדמת הלכה למעשה איתנות אנרגטית עירונית. "כחלק מיעדי הרשות להתמודדות עם משבר האקלים, מוביל האגף לאיכות הסביבה עשיה רחבה לייעול צריכת האנרגיה, מעבר לאנרגיות מתחדשות, רתימת גורמים עסקיים ופרטיים למהלך והעלאת המודעות הציבורית בנושא", אמרה.