נתניה לא מוכנה לרעידת אדמה, כך טוען סא"ל במיל' דב בוצ'ן, מפקד יחידת החילוץ "סע"ר" (סיוע עצמי ראשוני) של העיר מזה שבע שנים, שגם מבהיר כי ביחידה שלו יש מחסור במתנדבים.
סכנת קריסה
"לצערי העיר לא באמת מוכנה לתרחיש כזה של רעידת אדמה", מבהיר בוצ'ן (69). "כשמסתכלים על מפת המבנים של נתניה אפשר לראות יותר מבנים צבועים באדום מאלו שבירוק, מה שאומר שרוב המבנים בעיר לא נבנו לפי תקן רעידת אדמה שנקבע בשנת 1980".
בוצ'ן שמנהל יחידה של 150 מתנדבים מודה שהוא ישמח ליותר מתנדבים ליחידה שאמורה לכסות עיר כל כך גדולה כמו נתניה. "במקרה של רעידת אדמה יקרסו בעיר המון מבנים ולכן עד שיגיעו כוחות ההצלה הסדירים והמקצועיים כמו מכבי אש, אמבולנסים והצבא לאירוע שמן הסתם יתרחש בשאר חלקי הארץ, יש צורך מיידי להגיע לחלץ אנשים, בחלון זמן של עד 24 שעות, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה, כיחידה שמתאמנת, מצוידת ומוכנה לכל תרחיש של אסון שכזה שמגיעה לאתר האסון עד שהגדוד של פיקוד העורף יגיע. אנחנו מתפקדים בכמה כובעים, כולל זה של רפואת חירום, כי במצב של קריסת מבנה, יש לכודים שצריך לחלץ ולטפל בהם במיידי".
בוצ'ן שמודע לסכנות של אירוע רעידת אדמה במדינה שנמצאת על השבר הסורי-אפריקאי, מבהיר שיחידת החילוץ כבר החלה לבנות תשתית עבודה שעיקרה מוכנות למצבי חירום. "כחלק מהרצון להיות מוכנים לכל מצב חירום, דוגמת קריסת מבנה או אפילו צונמי, פרסנו לאחרונה ברחבי העיר מכולות עם ציוד הצלה ייעודי, כך שנוכל להגיע מיד לכל מקום בעיר, תוך עבודה בכמה מוקדים בו זמנית. יש כבר ארבע מכולות מוכנות ואנחנו עתידים לפרוס עוד שלוש. אגב, כל מי שרוצה להתנדב, יגיע ונכשיר אותו. אנחנו בחלון זמן מאוד קריטי. ידוע שבכל מאה שנה יש בישראל רעידת אדמה מסיבית, ואנחנו בדיוק בנקודת הזמן הזו, ולכן אם לא נהיה מוכנים, אז נהיה בצרות. וזה נכון לכל המדינה, לא רק לנתניה''.
"יש בעיר נתניה לא מעט בתי ספר ומבני ציבור ישנים", חושף חבר המועצה, אבי סלמה, המועמד לראשות העירייה. "כפי שאמרתי בעת הכרזת מועמדתי לראשות העיר, נושא מבנה החינוך בעיר לוקה בחסר וכל מה שנעשה עד היום זה רק שיפוצים של טלאי על טלאי".
מחדשים - ומהר
בעקבות רעידת האדמה בטורקיה, הנחתה ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר, את מינהל ההנדסה להגביר את קצב קידום התוכניות להתחדשות עירונית, המהווה כיום מענה מרכזי בנושא. בעירייה ציינו כי כבר היום, נמצאת נתניה בהתחדשות עירונית חסרת תקדים. בעיר יש מספר תוכניות בבניה: בקריית נורדאו ברחוב שי עגנון; בשכונת צאנז ברחוב הרב מגורלי; בצפון העיר ברחובות הרצוג, סוקולוב, ויצמן ובארי ובמרכז העיר - ברחובות אנדריוס, בורוכוב והלפרין.
השנה יינתנו גם היתרי בניה לפרויקטים במרכז העיר - ברחובות ההסתדרות, ירושלים ורזיאל ובקריית נורדאו ברחובות זלמן שניאור ונורדאו. נוסף על כך תקדם השנה הוועדה המקומית תוכניות נוספות בקריית נורדאו בקצנלסון וזלמן שניאור ובמרכז העיר ברחובות גורדון, המייסדים ודיזינגוף.
יוסי בר מנהל אגף חירום בעירייה הסביר: "עיריית נתניה משקיעה מאמצים ומשאבים רבים לקידום העיר ותושביה לכלל מצבי חירום וביניהם רעידת אדמה. במסגרת פעילות זו, מקיימת העירייה פעילות לקידום בעלי התפקידים במערכת העירונית ורוכשת ציוד לשעת חירום המאוחסן במחסני העירייה, מקיימת תרגילים ואימונים באופן שוטף, בשיתוף הדוק עם פיקוד העורף, משטרת ישראל ושאר ארגוני החירום. כחלק מפעילות זו יזם מנהל האכיפה והבטחון בעירייה, את הקמתה של יחידת חילוץ והצלה המבוססת על מתנדבים מקרב תושבי העיר שתפקידם לבצע פעילות חילוץ. בשנים האחרונות השקיעה העירייה משאבים רבים מאוד, באימון והכשרה של היחידה ובהצטיידותה. ולראיה, רק לפני מספר ימים ביצעה היחידה אימון מוצלח יחד עם גדוד של פיקוד העורף במתקן אימונים מתקדם".
קראו גם:
מהעירייה נמסר: "נתניה אינה ממוקמת לאורך השבר הסורי-אפריקני ואינה צפוייה להיות מועדת לפורענות. כמו כן, מדובר בסוגיה ארצית ולא בסוגיה עירונית והיא אינה בתחום אחריותנו. יחד עם זאת אנו נערכים לכל תרחיש, בין היתר באמצעות תהליכי ההתחדשות העירונית שאנו מובילים בצורה נרחבת. תהליכים שהינם המענה הנכון ביותר לטיפול בסוגיה זו.
"יש לציין כי כל מבנה בארץ שנבנה לפני 1.1.80 לא תוכנן לפי תקן 413 ונמצא בסיכון באירוע של רעידת אדמה. כיום יש כמאתיים פרויקטים של פינוי בינוי שמקודמים באגף התחדשות ושמונה אתרי בניה פעילים לפרויקטים של פינוי בינוי, אשר יתנו מענה למאות משפחות. לגבי מוסדות החינוך יודגש כי חיזוק והגנת מבנים מפני רעידות אדמה מחייב תקצוב משמעותי על ידי משרד החינוך, כאשר נכון להיום אישר משרד החינוך תקציב חלקי לבית ספר אחד בלבד".