מזג האוויר החמים החזיר לחופי חופי נתניה וחדרה את הצדפה החומה, זו שביקרה אותנו באוגוסט שעבר אולם לא שרדה בשל גל החום הכבד. כעת, המומחים מזהירים מפני סכנת ההתפשטות של הצדפה שנחשבת למין פולש אשר זו לא הסביבה הטבעית שלו ולכן עלול לגרום נזק כבד למערכת האקולוגית.
3 צפייה בגלריה
צדפות חומות בחופי נתניה
צדפות חומות בחופי נתניה
צדפות חומות בחופי נתניה
(צילום: ריקה אידלמן)
"הצדפות על החוף מוגנות בגלל החשיבות של הסידן ושאר המינרלים שחוזרים לחול ומזינים חיות אחרות כשהן מתפרקות. אבל לצערי, יש הרבה עיריות שלא מבינות כמה הן חשובות למאזן האקולוגי ולכן מנקות את הצדפות האלה כי הם רואים בהן פסולת'', מספרת הפעילה החברתית ריקה אידלמן.
לדבריה, נתקלה בצדפות הרבות בחופי העיר נתניה בשבוע שעבר, ונחרדה לגלות כי בעירייה פשוט אוספים אותן היישר לפח. "פניתי לעירייה וניסיתי להסביר להן שאסור לנקות את החוף מהצדפות האלו כי הן חלק מהמאזן האקולוגי'', היא מסבירה.

3 צפייה בגלריה
ריקה אידלמן והמתנדבים בניטור החופי
ריקה אידלמן והמתנדבים בניטור החופי
ריקה אידלמן והמתנדבים בניטור החופי
(צילום: פרטי)

גם שלומית אפלבאום, תושבת העיר ומורה למדעים בעברה, נתקלה השבוע בצדפות ומיהרה לצלם ולהוציאן מהשקיות הרבות שנאספו על ידי פועלי העירייה.
"היה לי חשוב להבין במה מדובר, מה הצדפות האלה והאם הן טובות לסביבה, ולכן עשיתי מחקרון קטן בנושא וגם פניתי לאקו אושן", סיפרה שלומית ל-mynet נתניה. ''לצערי העירייה אספה המון צדפות שהגיעו לחוף במטרה להשליכן, ולכן מיהרתי לבקש מהפועלים להחזיר אותן לחול. חשוב להבהיר שכנראה עדיף לא לאכול את הצדפות האלו, בגלל שהים שלנו מזוהם ולכן רצוי לרכוש אותן במקום מורשה".

"משנה את האוכלוסיה"

הצדפות החומות שזוכות גם לכינוי "הצדפות האדומות" ומתהדרות בשם האקזוטי PERNA PERNA , מגיעות אלינו מים סוף והאוקיינוס ההודי, ובגלל שהנוכחות שלהן מאיצה או גורמת להיעלמות של זנים אחרים, הן מהוות איום אקולוגי המשנה את פני בתי הגידול בו הוא קיים. זאת ועוד, הן נחשבות למעדן בקרב חובבי מאכלי הים גם במזרח הרחוק אבל גם בישראל.

3 צפייה בגלריה
צדפות חומות בחופי נתניה
צדפות חומות בחופי נתניה
צדפות חומות בחופי נתניה
(צילום: ריקה אידלמן)

"זו לא הסביבה הטבעית של המין הפולש הזה ולכן הוא מתחרה עם המינים המקומיים על מזון ויכול לדחוף אותם החוצה וזה משהו שאנחנו כבר רואים במקרים אחרים של מינים פולשים", מסבירה קים קובו, סטודנטית לתואר שני מאוניברסיטת חיפה והאחראית על ניטור וטבלאות גידוד של החופים מטעם "אקו אושן" בחוף השרון.
מה ההשפעה של המין הזה על החוף בישראל?
"הנוכחות שלו משנה את האוכלוסיות באזור בהם הוא נמצא, למשל באזורי מים רדודים שם הצדפות נצמדות לסלעים. אנחנו כן רואים כרגע את הצדפה הזו גם בחוף געש, שם נוצר מרבץ שלם של הצדפה שפשוט דחק מינים אחרים החוצה".

קראו גם:

קובו מחזקת את פעילי הסביבה בפועלם הנמרץ למנוע את איסוף הצדפות בחוף: 'לצערי יש הרבה עיריות שאוספות את זה, לא רק עיריית נתניה, כי הם לא יודעים מה החשיבות של הצדפות האלו, כמו למשל שהצדפות עוזרות לייצוב הקרקע ומונע סחיפת חולות וברגע שמרימים את זה. להתייחס אליהן כפסולת זה מבט שגוי כי זה חומר טבעי שחשוב וטוב לחול".
ולאכול אותן, אפשר?
"לצדפות יש את היכולת לסנן מים בהם הן חיות מרעלים, מתכות וכדומה, ולאחר שהן היו הרבה זמן במים הן צברו רעלים. לכן מומלץ לא לאכול אותן, וגם כי הים שלנו לא נקי".
מעיריית נתניה נמסר: "לאחרונה התקבלו דיווחים על הימצאות צדפות מהמין Perna perna (עדיין אין שם עברי) לאורך חופי נתניה. מין זה הינו מין פולש בים התיכון ובית הגידול העיקרי שלו הוא חופים סלעיים.
"בנתניה אין חופים סלעיים ובנוסף, הצדפות שנשטפות אל החופים הן צדפות מתות, כך שאין סכנה ממשית לפגיעה בערכי הטבע החיים בים לאורך חופי נתניה. נזכיר כי כל מיני הצדפות הנשטפות אל החוף מוגדרות כערכי טבע מוגנים ועל כן אין לאסוף אותן ו/או לזרוק אותן, גם אם מדובר במינים פולשים".