עיריית נתניה תנגיש עשרות רבות של מבנים ברחבי העיר - כך נקבע בהסכם פשרה בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה על ידי תושבת העיר דורין מנשה.
במסגרת ההסכם התחייבה העירייה להנגיש שבעה גני משחקים, מרכזי תעסוקה ומשפחה ולהתקין מתקנים ייעודים לאנשים עם מוגבלויות בפארק אגם החורף – השלולית. בנוסף, תשלם העירייה 100 אלף שקל לתובעת ושכר טרחה בסך 936 אלף שקל לעורכי הדין שייצגו אותה.
הרקע להסכם הפשרה הוא תביעה ייצוגית שהוגשה על ידי תושבת העיר דורין מנשה בשנת 2019, באמצעות עורכת הדין יעל דיין ממשרד כהנא-שמש-דיין, שבה נטען כי כתוצאה מהתנהלות העירייה נפגעה היכולת של מנשה, המתניידת בכיסא גלגלים, לקבל מידע במשרדי העירייה הממוקמים ברחובות תל חי 8 והרצל 32, מאחר שהם אינם מונגשים לבעלי מוגבלויות, בפרט לאלו המתניידים בכיסאות גלגלים. הגישה למשרדים היא באמצעות מדרגות, מה שמנע ממנשה להיכנס למקום באופן עצמאי. היא נאלצה להיעזר בביקוריה במקום באביה, שסייע לה להתנייד ולהעלות את כיסא הגלגלים במעלה המדרגות, על מנת שתוכל לקבל שירות.
מנשה טענה כי נגרמו לה ולשאר בעלי המוגבלויות "תחושות שליליות של חוסר ביטחון ועוגמת נפש, לצד אי נוחות ופגיעה באוטונומיה'', וכן "אפליה לרעה לעומת אנשים ללא מוגבלות".
בתביעה נטען כי עיריית נתניה היתה אמורה לבצע את התאמות הנגישות במשרדים כבר לפני כעשור, זאת לפי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אך לא עשתה כן. עוד נטען כי מספר האנשים שנפגעו מהמחסור בהנגשה מוערך בכ-6,800 חברים, בהתבסס על נתוני המוסד לביטוח לאומי, בהם בעלי מוגבלויות הנעזרים באמצעי עזר דוגמת כיסא גלגלים, מקל נחייה, מקל הליכה ואף קשישים. בתביעה ביקשה מנשה לפצות כל אחד מהם בסכום של 5,000 שקל.
עיריית נתניה טענה מנגד כי היא פעלה ופועלת ללא לאות ובכל עת לקידום נושא הנגישות בשטחה, בסיוע גורמים חיצוניים, תוך השקעת משאבים רבים המוערכים במיליוני שקלים. לטענת העירייה, הסיבה שלא בוצעה הסדרה בחלק מהמבנים (15 מתוך 133) לפי התקנות הקיימים היא קושי תקציבי לעמוד בהוראות התקנות. עוד טענה העירייה: "זה לא שהדברים לא נעשו תוך התעלמות מהוראות הדין. יש מבנים שהונגשו, יש יועצת נגישות לעירייה. ישנם עשרות מבנים ציבוריים המונגשים בהתאם להוראות הדין ועשרות מבנים ציבוריים בתהליכי הנגשה".
יש פשרה
הצדדים הגיעו להליך גישור בפני השופטת בדימוס הילה גרסטל, אשר הוביל לפשרה אותה אישרה השופטת מיכל נד"ב מבית המשפט לעניינים מנהליים בלוד. במסגרת הפשרה נקבע כי למגישי הבקשה ישולם גמול בסך 100 אלף שקל ולעורכי הדין שייצגו אותם שכר טרחה בסך 936 אלף שקל. בנוסף נקבע כי בעיר יהיו שורה של הנגשות והקמת מבנים מונגשים לטובת בעלי המוגבלויות. כל ההנגשות יושלמו עד שנת 2026.
"אני מאושרת שבית המשפט ראה את הצד של אנשים עם מוגבלויות", אומרת דורין מנשה (53) על הסדר הפשרה. "לקח ארבע שנים כדי להגיע לפשרה הזו וזה חשוב שבית המשפט הבין את המצוקה שלי ושל הרבה נכים. עיריית נתניה צריכה להתעורר ולהנגיש את העיר, כי יש עוד הרבה מקומות שלא מונגשים לנכים כמו אזור התעשייה החדש, שם יש מקומות שאין גישה לנכים, בורות קטנים שמפריעים לתנועה בכל העיר, והמדרכות שלא רק שלא מתאימות לכיסאות גלגלים אלא גם חונים עליהן. עיריית נתניה צריכה להתחיל לטפל בבעיות כי יש הרבה נכים ובעלי מוגבלויות בעיר הזו".
מנשה מוסיפה: "אני נכה עם מוגבלות מגיל חודש. מאז שאני זוכרת את עצמי אני נעזרת במקל הליכה כדי ללכת ובגלל זה היה לי חשוב להראות את הקושי שלי. אני מברכת על הפשרה שהגענו אליה. השופטת הבינה את המצב שלי ושל אנשים כמוני. עשיתי את זה כי זה הפריע לי שאני לא יכולה להיכנס לכל מקום בעיר שלי. הערתי על זה לעירייה, אבל הם לא עשו דבר בשביל לפתור את זה, אז החלטתי לתבוע. לא בשביל לזכות אלא כי זה נכון וחשוב ואולי ככה הם יתחילו לפעול ולהנגיש מקומות".
"האדם הבריא לא יכול להבין מה הנכה מרגיש, ולכן היה חשוב לי שהעירייה תראה את הקושי שלי ושל מי שבמצב שלי. אני שמחה שבזכות התביעה הזו יטפלו בעוד מקומות בהם יש בעיה של נגישות".
העירייה התחייבה להנגיש 116 מבנים ברחבי העיר, ולבצע בהם התאמת נגישות עד שנת 2026. ראש העירייה מרים פיירברג-איכר אף פרסמה הצהרה כי העירייה הקצתה תקציב לצורך ביצוע ההתאמות הנדרשות.
הקמת מרכז עבודה שיקומי חדש
העירייה התחייבה להקים בתוך שנתיים, מרכז עבודה שיקומי חדש ברחוב דוד אבידן בעלות של כחמישה מיליון שקל. העירייה התחייבה להרוס את המבנה הקיים ובמקומו לבנות מרכז תעסוקה שיקומי לבני נוער ולמבוגרים לאנשים עם מוגבלויות, שיהיה רחב בהיקפו ובתקציבו מהמרכז הקיים כיום. הדגש במרכז החדש יהיה על אוריינטציה שיקומית והוא יכלול גם פס ייצור מקצועי למוצרי קרמיקה וזכוכית ויהיו בו חללים מיוחדים ומשודרגים.
המרכז החדש ישרת כמות גדולה יותר של בעלי מוגבלויות, ובכלל זה בעלי מוגבלויות שתפקודם טיפולי, שהגיעו לגיל זקנה ובעלי יכולות תעסוקתיות.
בהסכם הפשרה נקבע כי אם עלות הקמת המרכז תהיה פחותה מחמישה מיליון שקלים, העירייה תקצה את היתרה לטובת הנגשה נוספת של מתקני משחק ומתקני כושר לאנשים עם מוגבלויות. בכל מקרה סך ההתחייבויות לא יפחת מסכום של חמישה מיליון שקלים והעירייה חויבה להגיש לבית המשפט אסמכתאות בנוגע לעלויות הבנייה.
שדרוג המרכז למשפחה
המרכז הממוקם ברחוב היסמין 6 בעיר ישודרג בעלות של כשני מיליון שקל (380 אלף שקל לשנה למשך חמש שנים). במרכז יתקיימו אירועים שונים ללא תשלום לבעלי מוגבלויות, כשלכל הפחות יתקיימו שני אירועים בשנה. כל אירוע יהיה מיועד ל-200 אנשים. במקום יתקיימו הרצאות להנגשת מידע ומיצוי זכויות, סדנאות, חוגים וקבוצות להורים, סבים וסבתות. העירייה אף התחייבה לעשות "מאמצים כנים" על מנת להמשיך את הפעילויות המדוברות מעבר לחמש השנים שהוסכמו בהסדר הפשרה בין הצדדים, והיא תגיש מדי שנה תצהיר לבית המשפט שבו תפרט את ההוצאות שלה על הפעילויות.
הנגשת מתקני משחק לבעלי מוגבלויות
העירייה התחייבה להנגיש מתקני משחק בשבעה מתחמים ברחבי העיר בעלות של 1.6 מיליון שקל. בנוסף תקים העירייה דרכי גישה נגישות למתחמים החדשים. במתחמים יהיו הצללה, ריהוט גן, שילוט מתאים וחיישני הכוונה קולית.
בהסכם הפשרה נקבע כי על מנת שהמתחמים יהיו שוקקים, יוקמו בהם גם מתקני משחק רגילים "בעלות זניחה". בהסכם נקבע כי אם במקום מסוים יתברר שלא ניתן להקים מתקן ייעודי, אז המתחם ייבנה במקום אחר, ובכל מקרה יהיו לא פחות משבעה מתחמים עבור בעלי מוגבלויות. העבודות יושלמו בתוך שנתיים מפסק הדין, כאשר העירייה תוכל לבקש ארכה בת שישה חודשים.
קראו גם:
הוספת מתקן בפארק אגם החורף
העירייה התחייבה להנגיש את פארק אגם החורף ולהוסיף מתקן ייעודי לבעלי מוגבלויות בעלות שלא תפתח מ-800 אלף שקלים. המתקן יכלול רמפה לכיסאות גלגלים, לוחות משחק לאורך הרמפה, מגלשות וקרוסלות ייעודיות, משטחי בטיחות ובלימה ועוד. המתקן יוצב במקום בתוך כשנה מיום פסק הדין, והעירייה תוכל לקבל ארכה של שישה חודשים נוספים לצורך השלמה העבודות.