משחקי המכביה בחוף פולג בנתניה הסתיימו ביום שישי שעבר, והמחזה שחיכה לחובבי הטבע בחוף פולג היה עצוב.
מיכלי פלסטיק, ערמות חול שעורבבו עם החול הטבעי, קרקע חרושה, גישה חדשה עד לקו החוף לרכבים ועוד. ''הפגיעה בחי ובצומח אנושה", אמר אחד מפעילי הסביבה. "יש פגיעה שלמה במסדרון האקולוגי''.
להפיק לקחים
מנכ"לית ''החברה להגנת הטבע'', איריס האן פנתה ביום חמישי שעבר ליו"ר המכביה אריק זאבי בעקבות הנזקים שנגרמו לחוף פולג עם סיום אירועי המכביה ופירוק המתקנים. "הבחירה להקים את מתקני המכביה בחוף פולג הייתה, לטעמנו, בחירה שגויה", כתבה האן וביקשה מזאבי להכיר בכך שנעשו טעויות וחריגות, שגרמו לפגיעה בסביבה החופית.
במכתבה ביקשה, ''לדאוג לכך כי הנזקים שקרו יתוקנו וכן להפיק לקחים, עם כל הנוגעים בדבר, כולל נציגות של גופי הסביבה, לקראת המכביה הבאה".
קראו עוד>>>
האן כתבה לזאבי: "לצערנו, העבודות נעשו בחריגות משמעותיות מההיתר שניתן. למשל, הבאת חול אדום וחצץ וערבובו בחולות הים, שיקוע מיכלי פלסטיק, עירום חולות על הנקז בחוף כדי להסתירו, החריש העמוק שנעשה עם טרקטורים על קו המים ויצירת דרכי נגישות וחניות, לכאורה על קרקע פרטית וללא היתרים - כל אלו הן עבירות מעבר לסמכויות שניתנו בצו.
"מדובר במהלך הרסני במיוחד, שמנוגד לכל התכנון (שהיה הנחת מתקנים על השטח החולי, ללא ערבוב של חומר חיצוני). צורת העבודה הרסה את שכבת החול העליונה, שהייתה שכבה מתפקדת, למעשה ללא תקנה. את החול הזה, כבר אי אפשר יהיה להחזיר להיות חול נקי וטבעי".
במכתבה טענה האן לפניות חוזרות ונשנות לגורמים בעיריית נתניה, למשרד להגנת הסביבה ולרשות הטבע והגנים. והוסיפה, "מדובר בחוף נדיר, המשמש כמסדרון אקולוגי יחיד מסוגו, המחבר בין שמורת פולג בדרום, לשמורת האירוסים, פארק החורף ממזרח ומצפון, ואף עד לחורשת הסרג'נטים.
"לצערנו, הייתה התנערות מוחלטת מטענותינו, ומהאחריות של הגורמים האחראים על העבודות. אבסורד בעינינו, שאירוע ספורט כל כך חשוב כמו המכביה משמש תירוץ לפגיעה כה חמורה בטבע. אנו נמצאים בשנים קריטיות למלחמה במשבר האקלים. לטבע ולסביבה החופית יש תפקיד קריטי ביצירת איזון אקלימי. קשה להגזים בחומרת הנזק שנגרם לטבע בקלות דעת, בורות, ובריונות''.
בפנייתה מבקשת האן, ''להכיר בכך שנעשו טעויות וחריגות, שגרמו לפגיעה בסביבה החופית, לדאוג לכך כי הנזקים שקרו יתוקנו וכן להפיק לקחים, עם כל הנוגעים בדבר, כולל נציגות של גופי הסביבה, לקראת המכביה הבאה''.
בחלופת המכתבים שנמשכה גם השבוע, וכללה מסמך ''עבודות חיסול המכביה והשבת המצב לקדמותו'', המתפרש על פני 13 עמודים מטעמו של משה פרלמוטר, רכז שמורת טבע של אזור המרכז, החתום על ידי שרת הפנים, נכללו תמונות ופירוט של הפגמים הקשים בחוף.
לטענת פרלמוטר, ''פעולות חיסול המכביה הותירו את החוף החולי ועורף חוף פולג, פגוע והרוס, ודומה לשטח אימונים של טנקים''. עוד נטען כי, "ברור לחלוטין כי ההתעקשות לקיים את המכביה בשטח החופי הכי רגיש ופגיע בכל חופי נתניה, היא פעולה שגוייה ביותר ומוטעית, שאיננה מתיישבת עם מטרות השימור ומטרות התכנון של המרחב הזה. יש למנוע בעתיד כל פעילות, גם אם זמנית, אשר פוגעת במרחב הרגיש הזה.
" ויש כמובן להפנות בעתיד את האנרגיה והמאמצים לטיפוח ושיקום המסדרון האקולוגי המחבר בין שמורת האירוסים לשמורת נחל פולג''.
"רמסו הכול"
"מצד אחד אני מברך על כך שמישהו מבין על מה אנחנו מדברים פה, אבל מצד שני כואב לי לראות את הנוסח הזה שכביכול מכשיר את הקרקע לרמיסה נוספת של הטבע'', אומר אופיר יובל, פעיל חברתי שמוביל את המאבק למען החוף.
"המסדרון האקולוגי אינו תיאורטי, מדובר בבעלי חיים העושים בו שימוש, חלקם מעל הקרקע וחלקם מתחת לפני הקרקע ולכן תפקידנו לחתור להגברה משמעותית של ההגנה על הסביבה שנשחקה עד דק. אני תושב שאכפת לו, ואני במשך כל הזמן הזה של בניית המכביה וסיומה, התרעתי על הנזקים האלו.
"נכון, עכשיו הכול נראה בסדר, יישרו את הקרקע וזה נראה בעין כאילו החזירו הכול לקדמותו, אבל זה לא כך בשביל בעלי החיים שלא יחזרו לכאן אחרי שהידקו להם את הקרקע וזיהמו אותה. אני והפעילים מרגישים שלמרות המכתב החמור מהחברה להגנת הטבע, אין הליכים נוספים, למרות שברור שמישהו כשל פה, ובנוסף אין תוכנית להבראת השטח".
לטענות הקשות האלו מצטרפים פעילי הסביבה, ביניהם ריקה אידלמן, שפעלה יחד עם יובל לתיעוד העבודות במקום. ''העבודות נעשו בחריגות משמעותיות מההיתר שניתן", היא אומרת. "למשל, הבאת חול אדום, אבני ים וחצץ וערבובו בחולות הים, מה שאומר שאי אפשר להחזיר את החול להיות נקי וטבעי כי ערבבו את החול. אנחנו תיעדנו את הכל.
"התקשרנו לכולם, שלחנו עשרות מכתבים, פנינו לעירייה, למכביה, לרט''ג ולמי לא, אבל זה לא עזר. עכשיו יש לנו גיבוי למה שאמרנו גם מהחברה להגנת הסביבה אבל הנזק נעשה. החול זוהם. אני בעצמי התרעתי, אבל התעלמו ממני ומתלונות שלי ושל פעילי סביבה, מהחששות שלנו ומהדיווחים שלנו.
"בנוסף פתחו נתיב חדש לחוף שמוביל עד לקו המים וזה ממש לא מוסיף לנזק שנעשה לחי ולצומח בחוף הזה. פשוט רמסו הכול. זה מזעזע. אנחנו מבקשים שיעשו סקר ותוכנית איך לשקם את החוף הזה ואיך להחזיר את המסדרון האקולוגי שנפגע, למה שהוא היה''.
''בחרו דווקא את המקום היחידי שעוד היה טבעי למקם בו את המכביה", אומר אחד הפעילים. "הם יכלו לעשות את המתקנים במרחק גדול יותר מהמסדרון האקולוגי, לכיוון הצד הדרומי''.
הזואולוגית הילה אחישר תומכת בעמדת הפעילים ומספרת על זעזוע עמוק ממצב החוף לאחר סיום המכביה. "אני בעניינים מה-6 ביולי. הנזק לחוף הוא אדיר מכל הבחינות", היא אומרת. "בעיקר מבחינת בעלי החיים והמעבר האקולוגי וישנה סבירות גבוהה של מאות רבות של בעלי חיים מתים בשל עבודות הבניה והפירוק.
"הכול נעשה בצורה שלא מתחשבת בבעלי החיים, בעיקר אלו הקטנים שחיים בתוך החול והצמחייה, שהכי מושפעים מהפגיעה הזו במרקם העדין של הסביבה החולית. לצערי הרסו הרבה יותר מהשטח של המכביה אלא את כל מה שמקיף את השטח הזה. ברגע שהכניסו חצץ ואדמות כבדות, ערבבו והידקו קרקע או שפכו מים מהבריכות עם כלור, כל אלו לא משאירים לחי והצומח במקום סיכוי.
"כרגע יש ממש קטיעה של המסדרון האקולוגי ולכן יש מחויבות מכל הרשויות הממשלתיות לשקם את המקום הזה ולסגור אותו לאלתר עד לנובמבר הקרוב, בלי אנשים ורכבים, על מנת שיתאפשר סיכוי בכלל לשיקום. הפאשלה הכי גדולה הייתה שלא עשו כלום בנידון ולא עצרו את זה, וגם לא הסבירו לתושבים מה עושים שם".
תגובות
אריק זאבי יו"ר המכביה מסר: "כמדי מכביה אנחנו מקימים ועדת מסקנות בלתי תלויה בראשותו של ניצב בדימוס מני יצחקי שתבחן את כלל הפעילות כולל חוף פולג. ככלל כל הניהול של הפרויקט היה בהנחיה ובליווי רשות הטבע והגנים, הגורם המוסמך מטעם מדינת ישראל וכל הנחיותיו לאורך כל הדרך מולאו עד תום.
"העניינים המועלים על החברה להגנת הטבע שלהערכתנו אינן מייצגים את התמונה כהווייתה יועלו בפני ועדת המסקנות. בנוסף, בסיור נוסף שנערך היום בשטח על ידי נציג המשרד להגנת הסביבה נקבע על ידי המשרד ורשות הטבע והגנים כי המתחם פונה מכל מתקניו, עבר ניקוי ושיקום וכי ניתן להכריז כי החוף הושב לקדמותו.
"צר לנו כי החברה להגנת הטבע לא מוצאת טעם בדיאלוג פורה עמנו שהיה ללא ספק תורם משמעותית לסביבה בעשרות מונים יותר מחלופת מכתבים תלושה המבוססת על עיוות העובדות בשטח החוף. לצערנו גם עתה, לאחר פינוי מוחלט של החוף כמובטח עוד טרם פקיעת הצו, החברה ממשיכה בניסיונותיה להטיל דופי בהצלחתנו לשמר ולשקם את חוף הפולג לאחר אירועי המכביה".
מרשות הטבע והגנים נמסר: ''ראשית יש לציין כי לא מדובר בשמורת טבע או גן לאומי. עם זאת רשות הטבע והגנים פועלת לפקח על העבודות במסגרת תפקידה להגן על ערכי טבע מוגנים לרבות שמירה על קטע חוף נקי ולא מואר למען הטלות צבות הים בחופי ישראל בתקופה זו של השנה.
"על פי הממצאים שנבדקו והידוע לנו לא נשפכה במתחם המגודר אדמה ממקור חיצוני ולא קיימת פגיעה מהותית ובלתי הפיכה בשטח. כל תלונה או טענה שהגיעה בנושא לרשות נבדקה וטופלה במלוא תשומת הלב".
מעיריית נתניה נמסר: "פירוק מתחם המכביה והשבת המצב לקדמותו מבוצע על ידי המכביה, בבקרה ופיקוח של עירית נתניה ורשות הטבע והגנים"
לעדכונים: חדשות נתניה