מהפכה תחבורתית בפתח: 800 מיליון שקל. זה הסכום שמשקיעים משרד התחבורה, עיריית נתניה וחברת נתיבי איילון בפרויקט הקו האדום בנתניה שאושר השבוע. הקו עתיד לשנות ולשפר את התשתיות התחבורתיות והציבוריות בעיר. הוא כולל סלילת עשרות קילומטרים של נתיבי העדפה לתחבורה ציבורית (נת"צ) ושבילי אופניים רציפים, שייצרו קשר נוח ויעיל לכל אורכה של העיר.
קראו גם:
22 ק"מ של נת"צ
משרד התחבורה באמצעות חברת נתיבי איילון ובשיתוף עיריית נתניה יחל במהלך 2025 להקים בעיר את אחד מפרויקטי הדגל, לשיפור התחבורה הציבורית, כך נמסר מנתיבי איילון השבוע. מדובר בפרויקט הקו האדום הכולל סלילת נתיב לתחבורה הציבורית שיעבור בשלב הראשון מצפונה של העיר לדרומה - לאורך שדרות בנימין, שדרות בן צבי ושדרות פנחס לבון וברחוב הרצל מצומת ויצמן ועד צומת הרכבת. זאת, תוך הכשרת שבילי אופניים וכן שדרוג ופיתוח המרחב העירוני לאורך הציר. בסך הכל יסללו כ-22 ק"מ של נתיבי תחבורה ציבורית.
יצוין כי בישיבה משמעותית שנערכה השבוע במעמד ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר, סגנה וממלא מקומה, הממונה על התחבורה, מהנדס העיר לשעבר וכן מנכ"לית חברת נתיבי איילון, סמכה ראש העירייה את ידיה על התוכנית המפורטת שגובשה בנושא.
לדברי העירייה, תוואי הקו האדום יחבר בין מוקדי הביקוש המשמעותיים ביותר בנתניה באמצעות נתיב תחבורה ציבורית שמאלי, יאפשר נגישות גבוהה יותר למוקדי עניין מרכזיים בעיר ויקדם את הפיתוח הכלכלי והחברתי של העיר.
לאורך התוואי, מדרום לצפון, יעבור הקו בסמוך לחוף פולג וקניון עיר ימים, ימשיך דרך קריית הממשלה והתחנה המרכזית ועד למרכז העיר ורחוב הרצל, השוק העירוני והטיילת בנתניה, בית החולים לניאדו ושכונת קריית צאנז, אזור המלכים, השכונה החדשה חוף הזהב בצפון העיר וכן מחלף חבצלת. ממערב למזרח יעבור הקו דרך נת"צ הרצל, בסמוך לתחנה המרכזית, קניון עופר השרון, היכל התרבות, המוסד לביטוח לאומי, כביש 2 וקריית אליעזר. פרויקט זה עתיד לחזק את הנגישות לכל אחד מהמוקדים הללו ולשפר את איכות החיים של תושבי העיר והמבקרים.
שאטלים ותחנת רכבת
ממינהל ההנדסה נמסר כי זהו צעד ראשון בתוכנית כוללת שתתפרש על פני כשלוש שנים, במהלכן יסללו נתיבים מהירים לתחבורה הציבורית, מבלי לפגוע בנתיבים הקיימים במטרה להקל על תושבי העיר ולאפשר התחדשות עירונית ואת הפיתוח העתידי של העיר.
מדובר בפרויקט אחד מתוך שלושה פרויקטים תחבורתיים חדשניים של משרד התחבורה, אליהם הצטרפה נתניה, ושנועדו להגביר את השימוש בתחבורה הציבורית ובתחבורה השיתופית במטרה להקל על העומס התחבורתי בצווארי הבקבוק של נתניה.
בין הפרויקטים: "הנתיבים מהירים", אשר מוקמים במטרופולין תל אביב, לאורך כביש 20 מראשון לציון, דרך תל אביב ועד לנתניה ובחזרה, כ-110 ק"מ של נתיבים מהירים מנוהלים, ובמסגרת הפרויקט הוקמו שני חניוני ענק בשפיים ובראשון לציון שיאפשרו חניה ושאטלים ללא עלות ובתדירות גבוהה למוקדי התעסוקה, המסחר והבילוי במרכז.
פרויקט שני הוא תת"ל 65 א' שכולל הוספת מסילות למסדרון החוף של רכבת ישראל והוספת תחנת רכבת שלישית לנתניה.
ופרויקט שלישי הוא כאמור הפרוייקט הנוכחי - פרויקט 'הקו האדום, שמוביל משרד התחבורה באמצעות חברת 'נתיבי איילון'.
יש לציין כי בחודשים האחרונים הקדימה חברת נתיבי איילון את העבודות והחלה בעבודות הכנה לפרויקט בציר בן צבי, בשל הקמתה של קריית הממשלה ובשל הרצון להגביר את הנגישות למשרדי הממשלה הפועלים בקרייה.
העבודות על הקטע שבין רחוב ראול ולנברג לרחוב האר"י מתקדמות, והשבוע בוצעו עבודות לפריסת הסדר התנועה החדש, במסגרתו התאפשרה החל מיום שלישי תנועת כלי רכב על שדרות בן צבי בשני נתיבים לכל כיוון נסיעה.
"הקלה בעומס"
ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר: "אני גאה בשיתוף הפעולה שאנו מקיימים עם משרד התחבורה ועם חברת נתיבי איילון וסבורה שפרויקט 'הקו האדום' יקל על העומס התחבורתי בנתניה ויעניק מענה נכון וראוי למשתמשי התחבורה הציבורית בעיר. יובן מאליו כי אנו עושים כל מאמץ כדי לפתח ולשדרג את התשתית התחבורתית בעיר, במטרה לתת תמריץ נוסף להתפתחותה ולמינופה של נתניה".