חודש דצמבר שהוקדש להעלאת המודעות לקידום זכויות אנשים עם מוגבלות ושילובם בחברה, קיבל השנה משמעות רחבה ועמוקה יותר, בשל מלחמת 'חרבות ברזל' והגידול בבעלי המוגבלויות השונות בעטיה. מאז השבת השחורה והאירועים שבאו בעקבותיה, יש יותר קטועי גפיים, אנשים המתניידים על כסאות גלגלים או כאלה שהמוגבלות שלהם אינה נראית לעין, במרחב הציבורי.
לא תמיד יודע הציבור הרחב כיצד לנהוג במפגש עם בעלי מוגבלויות שונות: יש מי שמסיטים מבט ויש שמתחבטים בשאלה האם להציע סיוע בסיטואציות מסוימות, או לוותר מחשש שהעזרה לא תתקבל בברכה.
הכוכבים האמיתיים
בשל סוגיות אלו ועוד נולד קמפיין הסברה מיוחד בשיתוף מספר רשויות בארץ בכיכובם של אנשים עם מוגבלויות מעוררי השראה, שלא נתנו לפציעות ולמוגבלות לעצור אותם בשגרת החיים ובמרדף אחר הגשמת החלומות שלהם.
מכבבים בקמפיין שאמירתו הברורה היא 'תראו אותנו כמו שאנחנו שלמים גם עם החסר': אדר כהן (26) מעצבת אופנה, שאיבדה לפני שנה וחצי את יד שמאל בתאונה קשה ביער במקסיקו, מיכאל נבטלוב (7) שנולד עם מום נדיר בעטיו בגיל שנה עבר קטיעה של רגל ימין, עידן כהן (35) חולה במחלה גנטית שבעטיה הוא מתנייד בכסא גלגלים, שליו ביטון (23) ששירת כלוחם נח"ל וביום השלישי למבצע 'שומר החומות' נפצע קשה כשחמאס ירה טיל קורנט שפגע ישירות ברכב ה'דוד' בו שהה. כתוצאה מכך, איבד את רגלו השמאלית, שתי ידיו נפגעו וגופו ספג צלקות וכוויות.
קראו גם:
את אזור נתניה וסביבותיה מייצגים בכבוד ובגאווה שני גיבורים מקומיים: האחד הוא סמ"ר יונתן רון (21), מקדימה־צורן ששירת כלוחם מג"ב ולפני כשנה נפצע קשה בגפיים. זה קרה אחרי שמחבלים בג'נין הפעילו נגד הרכב המשוריין בו נסע מטען ענק של כ־50 ק"ג. יונתן חולץ תחת אש כבדה למרכז הרפואי רמב"ם עם פציעת גפיים קשה, עבר סדרת ניתוחים וטיפולים ורגלו נכרתה. באותה תקרית קטלנית נהרגה במקום הלוחמת סמל שי גרמאי ז"ל.
למרות המוגבלות הוא שומר על אופטימיות תדיר ומספר כי חלומו הוא לטייל בעולם. בבית החולים רמב"ם בו אושפז סיפרו בעבר, כי הדביק את הצוות המקצועי הרופאים והאחיות בהשקפת העולם האופטימית שלו לעניין שיקומו וחזרתו לפעילות ולחיי שגרה למרות הפציעה הקשה. בסרטון השחרור המרגש מאד שלו מרמב"ם כשהוא ישוב על כסא גלגלים ועוטה דגל ישראל ודגל מג"ב, לקול מחיאות כפיים של הצוותים הרפואיים, הודה להם בחיוך על הטיפול בו והוסיף: 'כל הכבוד'.
"לא ויתרתי"
גיבור מקומי נוסף הוא בן ממן (21) מנתניה שאף הוא חלק מהקמפיין המרגש. ממן היה שחקן כדורגל בליגת העל לנוער ובהיותו בן 17, נפצע בתאונת אופנוע קשה שכתוצאה ממנה נקטעה רגלו השמאלית מעל הברך. בן, לא ויתר על האהבה לכדורגל ועדיין משחק כדורגל כחלוץ בנבחרת ישראל לקטועי גפיים: "החלום שלי לפני התאונה היה להגיע כמה שיותר רחוק בענף הכדורגל וזה חלום שלא השתנה אחרי התאונה. למי שנפצע, איבד איבר או יש לו מוגבלות כזו או אחרת אני אומר אל תפסיקו לרדוף אחר החלומות שלכם. כשאני נפצעתי, ניסו לשנות לי את החלום, מכדורגל, שנראה לסביבה לא כל כך אפשרי. הפסיכולוגית ניסתה לומר לי 'אולי נמצא לך כיוון אחר כמו אולי תהיה עו"ד 'או כל מיני כאלה, ולא הייתי מוכן לשמוע. לא רציתי לוותר על החלום. כיום אני משחק בנבחרת ישראל בליגת קטועי גפיים והיעד הבא שלי הוא לשחק בחו"ל".
היתה לך התלבטות אם להשתתף בקמפיין?
"לא. מיד ידעתי שאני הולך על זה. שליו ביטון, חבר (משתתף נוסף בקמפיין) שאני מכיר מהתאונה שלו, דיבר איתי ומיד אמרתי כן כי זה חשוב להעלות מודעות לנושא. הרבה אנשים לא יודעים מה אנחנו עוברים, לפעמים כשאני או אדם אחר שחסר לו איבר הולך ברחוב, ילדים מסתכלים עליך מוזר, ולא רק ילדים ושואלים שאלות. ולא שזה מפריע חס ושלום. הם פשוט לא יודעים ולא מבינים מה זה. יש שמתביישים לשאול, ולטעמי אנשים עם פרוטזות צריכים להסתובב רגיל, זה צריך להיות מנורמל ושכולם ידעו מה זה ולא יתהו מה זה, ומכאן חשיבות הקמפיין".
ממן מספר כי צילומי הקמפיין שהתקיימו באצטדיון נתניה, היו מהנים וחווייתיים וכי קיבל תגובות טובות על השתתפותו: "התגובות הכי מצחיקות הגיעו מהחברים שלי שראו אותי פתאום על שלטי חוצות ואמרו בצחוק 'בסוף התפרסמת כי אין לך רגל'. אבל ברצינות, יש מלא תגובות חיוביות כמו 'אתה מעורר השראה ודמות להערצה', אז משמח אותי לסייע במשהו למי שמתמודד עם קושי ואתגר".
לממן שהיה לפני התאונה שחקן בטובורג נתניה וכיום הוא כאמור חלוץ בנבחרת ישראל לקטועי גפיים, יש מסר מחזק למי שמתמודד עם מוגבלות תהיה אשר תהיה: לכו עם החלומות שלכם ואל תוותרו. אני כיום במסגרת הנבחרת מתאמן פעמיים בשבוע שזה הרבה יותר מכל הנבחרות המקבילות לנו באירופה, אני מרצה בכל מיני מקומות על הסיפור שלי כמו בתי ספר ומועדוני כדורגל, אני עובד במכירות וב"ה אני אדם שמח ואופטימי שהמשיך את חייו. יש לי עוד חלומות שאחד מהם הוא לשחק בחו"ל ויש אופציה כזו. כי שם יש ליגות ואצלנו בארץ כרגע יש רק נבחרת".
המספרים גדלו
הקמפיין המדובר, שנכנס ישירות ללב, כולל שילוט חוצות ברחבי הארץ, סרטון הסברה ברשתות החברתיות, הרצאות לתלמידים בבתי ספר ופעילויות נוספות להעלאת המודעות לנושא.
להצלחת הקמפיין רחב היריעה הזה, חברו אגף דוברות והסברה בעיריית נתניה לשיתוף פעולה עם אגפי הדוברות בעיריית אור יהודה, עכו, יבנה, מודיעין־מכבים־רעות, שדרות וראשל"צ וכן למועצות המקומיות שוהם וקדימה־צורן. אנשים עם מוגבלויות מהווים ככל היודע כ-20 אחוז מהאוכלוסיה וההערכה היא כי אחרי מלחמת חרבות ברזל הנתון הזה משתנה וגדל.