ביום ראשון, באישון הלילה, קיבלו דיירי הבניין ברחוב שמורק 22 בנתניה, הודעת פינוי עקב סכנת קריסה. חלק מהדיירים פונו לבתי קרובים ואחרים לבית מלון. למחרת הם חזרו להתגורר בבניין.
אלא שלמרות שנאמר להם כי הבניין תקין למגורים ואין סכנת קריסה, הם חוששים ומדווחים על חשש גדול מקריסה. חלק מהדיירים סירבו השבוע להזדהות, אבל בשיחות עמם סיפרו על הפחד להתגורר בבניין.
סדקים חשודים
טלי מולנר, מחזיקת תיק הרווחה בעיריית נתניה, הגיעה למקום עם קבלת הדיווח. לדבריה, ''דיירי הבניין פונו מבתיהם עקב סכנת קריסה בסיוע כוחות איחוד ההצלה וכוחות כיבוי אש. הם פינו מביתם דיירים של בניין מגורים בן שמונה קומות בשל סכנת קריסה מיידית, בשכונת אזורים בנתניה.
הבניין פונה עקב סדקים חשודים בגרם המדרגות עליהם דיווח אחד השכנים. הוא התקשר מייד לכיבוי אש ולמשטרה והגיעה ניידת למקום שהחליטה לא לקחת סיכון, כי זה לא היה סדק בקירות או בתקרה, אלא בגרם המדרגות מה שהעלה את החשש לקריסה".
מולנר הוסיפה: "מרבית המשפחות העדיפו להתפנות לבתים של בני משפחה או חברים וחלק קטן, כעשר משפחות, פונו לחדרים בבית מלון מטעם העירייה. הפינוי למלון נעשה בניידות הפיקוח .
"עבודת הפינוי נעשתה באופן מקצועי ומופתי על ידי כל הגורמים: משטרת נתניה, מכבי אש, ובעיקר עובדי מנהל הרווחה והעובדים הסוציאליים הכוננים. המשפחות פונו למלון בניידת ושם חיכה להם צוות של הרווחה שקיבל את פניהם ודאג להם לחדרים. מתנדבי איחוד הצלה סייעו בפינוי המבוגרים שנזקקו לאמבולנס.
"בסיום הפינוי נעשתה סריקה על ידי שוטר לוודא שכולם התפנו והפיקוח העירוני הציב ניידת בחזית הבניין למשך הלילה לשמור על הבתים ולמנוע פריצות".
קראו עוד>>>>
בסיור במקום האירוע, יום לאחר הפינוי, התגלתה תמונה עגומה של תושבים מודאגים וסדקים בגרמי המדרגות, זכר לאירוע שהקפיץ אותם באמצע הלילה.
''לא הבנו מה קורה. ככה פתאום באמצע הלילה. חשבנו שזה חפץ חשוד כי לא מעירים ככה סתם אנשים בלילה", סיפרו מיכאל וטטיאנה קורקין. "אמרו לנו לצאת, אז יצאנו. לא לקחנו כלום חוץ מהחתול.
"ישנו אצל הבן שלנו ובבוקר חזרנו. דיברו אלינו מאוד יפה ושאלו איך אנחנו מרגישים. היו אמבולנסים וכולם יצאו בלי בעיות. אחר כך באו מהנדסים לבדוק שהכל בסדר".
דיירת אחרת בבניין אמרה כי, ''זה בניין ישן. ברור שיש סדקים. אבל אני לא מבינה, למה היה צריך לפנות את כולם בלילה ככה פתאום, במקום להוציא החוצה, להזמין מהנדס ואז להחזיר אותנו לישון בבתים. אם הבניין לא מסוכן, אז למה כל הבלגן הזה? אני מפחדת שאולי יש בעיה ולא מספרים לנו".
דיירת אחרת מדווחת על תחושה קשה של בלבול וחוסר אונים. ''אני אמא לשלושה ילדים. ברור שאני מפחדת", היא אומרת. "בגלל השברים האלה פינו אותנו באמצע הלילה בטענה שהבניין עומד לקרוס. זה מאוד מלחיץ אותי. מיהרנו לצאת ולא לקחנו איתנו כלום, רק כמה דברים קטנים.
"ישנתי אצל קרובי משפחה שגרים ליד. ואז בבוקר מגיעה הודעה שאפשר לחזור כי היה פה מהנדס. זה לא מרגיע אותי. אבל אמרו שאפשר לחזור הביתה כי מהנדס בדק. לא מפנים בניין שלם רק בגלל שיש סדקים ואחר כך אומרים לנו שהכל בסדר. אני לא שקטה".
השכנים מודאגים
הדיווחים משאר דיירי הבניין דומים. דינה קצנסב, דיירת באחת הקומות העליונות מספרת: ''זה היה מאוד קשה כי אמא שלי אישה חולה ומבוגרת ולא יכולה לזוז בלי כיסא גלגלים. היה צריך לעזור לנו להתפנות והיה צריך להזמין אמבולנס הלוך וחזור בשביל להוציא אותה מהבניין.
"זה מאוד מפחיד. היינו אצל הבת שלי בלילה. אני יודעת שיש מהנדס שבדק את המבנה בבוקר וקיבלנו גם מכתב, אבל זה לא מסביר למה פינו בכלל? איפה היה המהנדס אתמול בלילה? הוא יכול לבוא לבדוק בלילה ולא לחכות לבוקר".
דיירת מבוגרת שגרה בבניין מספרת: "חשבנו שהבניין הולך ליפול אבל למחרת אמרו לנו לחזור. בלילה הייתי אצל הבת שלי. אני ישנתי ופתאום היו הרבה אנשים בחוץ ופחדתי. אבל בבוקר אמרו שזהו, תחזרו הביתה. הנכד שלי היה פה לבדוק שאפשר לחזור ואמרו לו שסיימו לבדוק ואפשר לחזור".
לא רק דיירי הבניין שפונה חוששים מקריסה ומדווחים על סדקים. תושבים המתגוררים בבניינים אחרים בשכונה הוותיקה חוששים גם הם. ''בבניין שלי, פה ליד יש גם סדקים", אומרת תושבת השכונה.
"אנחנו מפחדים שיגידו לנו שאנחנו צריכים לתקן לבד כי זה עולה הרבה כסף. הכל פה מוזנח. אנחנו נבהלנו נורא ממה שקרה פה ואנחנו גם רוצים שייבדקו לנו את המבנה. מפחיד לחשוב מה יקרה אם יקרוס פה בניין. יש תחושה שלאף אחד לא אכפת. אני גרה בדירת עמידר וזו אחריות המדינה לטפל, לא? כשהיה פה את הבלגן היו פה מלא אנשים, אמבולנסים, משטרות, אגף הרווחה וגם סקרנים.
"כל נתניה הייתה פה. זה הרגיש שדואגים לתושבים. יש פה עוד בניינים במצב הזה ועם כל הדיווחים על רעידות אדמה ובניינים שיקרסו זה מפחיד אותי אבל אין לי לאיפה ללכת".
"אנשים לא מדווחים על סדקים כי הם מפחדים שיגידו להם לתקן", מוסיף תושב אחר. "מאיפה יש לאנשים בשכונה הזו כסף? לאיפה הם ילכו אם יגידו שהמבנה ייפול? תראי איפה אנחנו גרים. מצד אחד בניינים חדשים ויפים ומצד שני אנחנו, שכונה עם בניינים בני 40, 50 שנה".
גם א' שכן נוסף שמתגורר בבניין 15, מדווח על תחושה דומה. "יהיה פה אסון אם לא יעשו משהו. צריך לבדוק את כל הסדקים שיש לנו בקירות. לא לחכות שייפול בניין".
מהעירייה נמסר: "מנהל ההנדסה בראשות מהנדס העיר הגיעו לבניין בשמורק 22 לבדיקה ובחינה יחד עם מהנדס של האגודה לתרבות הדיור והקבלן. מדובר בבניינים שעוברים שיפוץ עומק במימון משרד השיכון, כחלק מפרויקט שיקום שכונות. העבודות כוללות שיפוץ חזיתות, חדרי המדרגות, קווי מים וביוב, מקלט ועוד. במסגרת העבודה להחלפת הריצוף בחלק מחדרי המדרגות, סף הריצוף נדחף מעט, מה שייצר סדק לאורך הסף.
"לא זוהתה פגיעה בתקרת הבטון, אין עיוותים ואין בטן. חשוב לציין שמצבם של עמודי הבניין סביר בהחלט (ללא קשר לשיפוץ). מנהל ההנדסה יוציא עוד היום הנחיה לתושבים כי הם יכולים לחזור לבתיהם".
לעדכונים: חדשות נתניה