יום הבוחר: אלפי עולים מצרפת מתגוררים בנתניה, ולהם גם זכות בחירה. מי שהסתובב השבוע ברחבי העיר, הרגיש במוקדים רבים אווירת חג של ממש. אווירה של דמוקרטיה. ואזרחים צרפתיים רבים ששמחו לממש את זכותם לבחור.
3 צפייה בגלריה
בחוף סירונית. מצביעים והולכים לבלות.
בחוף סירונית. מצביעים והולכים לבלות.
בחוף סירונית. מצביעים והולכים לבלות.
(צילום: יאיר שגיא)
ניתן לומר די בביטחון כי רוב מוחלט של הנתנייתים בעלי זכות הבחירה הצביעו עבור עמנואל מקרון, שגבר השבוע בבחירות על מועמדת הימין הקיצוני מארין לה פן. בכל מוקד שבו ביקרנו השבוע נצפתה תמיכה בלתי מסוייגת במקרון.

חוף הים סירונית: חוגגים למרות האובך

הקהילה הצרפתית אוהבת את חוף סירונית בנתניה. ביום הבחירות התקבצו בחוף צרפתים רבים. עולים ותיירים. הם בחרו להגיע לחוף הים, לפני או אחרי שמימשו את זכותם להצביע. למרות האובך המעצבן הם מילאו את החוף. ברקע התנגנו להיטים בצרפתית, מעל בית הקפה התנוסס דגל הטריקולור והשיח היה רק על הבחירות.
החוף נכבש על ידי הצרפתים. כאלה שהצביעו וכאלה, צעירים בעיקר, שסיפרו כי ויתרו על זכות הבחירה לאחר עלייתם ארצה.
קראו עוד>>
''אנחנו כאן וזה הבית שלנו עכשיו'', מבהירה אמא צעירה, שזופה וחייכנית כשבידה משקה. "ההורים שלי הצביעו אבל זה לא משנה כי ברור לכולם שמקרון ייקח ויישאר באליזה עוד חמש שנים. עצוב מה שקורה בצרפת כי הימין הקיצוני עלה וזה לא טוב לאף אחד.
"בגלל זה אנחנו לא מצביעים. תראי פה בחוף, יש הרבה צעירים שלא הלכו להצביע בסיבוב השני בעיקר. אני הלכתי להצביע בסיבוב הראשון לפני שבועיים, אבל למרות שחברים אמרו לי שיש מעט אנשים בקלפי במקדונלד, החלטתי לוותר ולבלות עם המשפחה בחוף הים?".
3 צפייה בגלריה
ג'ואל קטלין וקרולין זאנה מלכה במתחם ויצו נעמת. סדר מופתי
ג'ואל קטלין וקרולין זאנה מלכה במתחם ויצו נעמת. סדר מופתי
ג'ואל קטלין וקרולין זאנה מלכה במתחם ויצו נעמת. סדר מופתי
(צילום: אלבום פרטי)
בניגוד לצעירים, מצאנו בחוף גם את פאולה בנישתי, שעלתה לפני מספר חודשים לישראל ומספרת שהיה לה חשוב להצביע, גם אם אינה מתגוררת יותר בצרפת. לדבריה, "אני לא אוהבת אף אחד מהמועמדים, אבל אני יודעת שלה פן לא טובה ליהודים, למרות שיש כאלה שכן רוצים אותה.
"עדיף לכולנו שהיא לא תיקח ומקרון ינצח. לצעירים לא אכפת מי ייקח. בגלל זה כנראה לא היה תור גדול כמו בסיבוב הראשון, וחבל".
במקום מצאנו גם את אבי, עולה מצרפת שהגיע לחוף אחרי שמימש את זכות הבחירה שלו בקלפי בנתניה, ''בפח היו מלא פתקים של לה פן וזה סימן טוב כי מקרון ימשיך לעוד קדנציה למרות שלה פן תעשה לו חיים קשים באופוזיציה", ניתח.
במרחק קצר ממנו מצאנו גם את משפחת אלגרבי, ההורים מישל ויגאל שבאו לבלות עם החברים אבי וסוניה וילדיהם לינוי, אורטל ואורן. ''בחרנו בסיבוב הראשון, אבל בסיבוב השני ויתרנו", הסבירו. "זה לא משנה במי בחרנו, כי ברור לכולם שמקרון ינצח. לה פן לא טובה לנו היהודים, היא אנטישמית, לא אוהבת ערבים ולא יהודים, לא רוצה כיפה או שחיטה כשרה. היא גם לא טובה לצרפתים. היא קיצונית מדי. מפחיד לחשוב שהיא תיקח".

הקלפי בויצ"ו נעמת: חוששים מלה פן

בניגוד לסיבוב הראשון בו אחוז ההצבעה בנתניה היה גבוה והתורים בקלפי שנפתח בויצ"ו שברחוב מקדונלד היו ארוכים, בסיבוב השני התנועה במקום הייתה דלילה והמצביעים ברובם הביעו סלידה מהמועמדים, אבל לא ויתרו על זכותם להצביע.
בעוד שבחוף הים האווירה הייתה קלילה וזורמת, בקלפי האווירה הייתה רצינית יותר. התור נע בעצלתיים בשקט ובסדר מופתי, והמצביעים, מבוגרים בעיקר, בחרו לנהל שיח כללי, פחות על המועמדים ויותר על המצב בישראל.
"בנוסף, בניגוד לצעירים בחוף הים שהעדיפו לוותר על זכות הבחירה לאחר עלייתם לישראל, הבוחרים שהגיעו לקלפי הביעו דעה ברורה וגורפת - צריך להצביע ולהשפיע על מה שקורה בצרפת. "זה משפיע גם עלינו היהודים", הסבירו.
גבי גנים סירבה לחשוף למי הצביעה אבל הבהירה שלה פן לא טובה. גם ג'ואל ובריג'יט קטלין הסבירו כי, "למרות שלה פן קיצונית מדי אנחנו יודעים שיש כאלו שהצביעו לה וזה בעייתי, מאחר והיא נגד ערבים ונגד חופש דת ונגד האיחוד, זה לא טוב".
מי שבחרה להרחיב וגילתה בקיאות מרשימה בבחירות היא קרולין זאנה מלכה (54), ''ברור שבחרתי במקרון", אמרה. "זאת לא הפתעה כי אין אופציה אחרת. על זה בדיוק כולם מדברים. אנחנו לא בוחרים בו בגלל שאנחנו אוהבים אותו, אלא כי צריך לוודא שלה פן לא תבחר, כי אם זה יקרה זה רע מאוד.
"אנחנו מכירים את השורשים שלה ומאיפה היא באה והיא דיברה על להוריד את הדרכון למי שגר מחוץ לצרפת, לצאת מהאיחוד האירופאי, נגד שחיטה כשרה ועוד. בכל מקרה, מה שיקרה עכשיו בצרפת ובאירופה בכלל זה שהימין הקיצוני מתחזק וזה מפחיד כי גם לה פן התחזקה. אני מצביעה כי יש לי את הזכות להצביע ולהשפיע. עדיף את מקרון לעוד חמש שנים".

כיכר העצמאות: בעיקר מבלים

סיבוב בבתי הקפה ובמסעדות בכיכר העצמאות בשעות אחר הצהריים המאוחרות חשף כי צרפתים רבים בחרו לבלות בבתי קפה כשברקע שירים בצרפתית וגם מסכי טלוויזיה המעדכנים על המצב בצרפת.
בסיבוב הראשון קיבלה מארין לה פן רק שלושה אחוזים מהקולות של הבוחרים בישראל, עמנואל מקרון הגיע למקום השני עם 31% ואילו אריק זמור, יהודי הנחשב לימני קיצוני אפילו יותר מלה פן, גרף 53% מהקולות. מה שכנראה מסביר את אחוזי ההצבעה הנמוכים בסיבוב השני.
בעוד שבבתי קפה הבליינים שמחו לבשר לנו כי מקרון מנצח עוד לפני תום ספירת הקולות, בחרה אחת התושבות להסביר לנו שבנתניה ברור שכולם רוצים את מקרון ולא את לה פן וכי בנתניה יש אחוז הצבעה הכי גבוה בארץ: ''התור הארוך שהיה בסיבוב הראשון גרם להרבה אנשים לוותר ולא להצביע. גם אני כמעט התייאשתי כי זה לקח הרבה זמן. אבל היום בסיבוב השני, הכל הלך תיק תק".
בדודס בורגר מצאנו את לאה איקה שחזרה מהקלפי ונהנתה מהמוזיקה המקפיצה "ברור לכולם שמקרון ייקח", היא אומרת. "גם עדיף שזה יקרה, כי אותו אנחנו מכירים ויודעים מי הוא ועם לה פן זה לא ככה. היא ימנית קיצונית. גם אבא שלה, הלאומן ז'אן מארי לה פן היה כזה והקים את מפלגת החזית הלאומית, לכן הצבעתי כמו כולם למקרון".
3 צפייה בגלריה
לאה איקה ועליזה בניטה ליד דודס בורגר
לאה איקה ועליזה בניטה ליד דודס בורגר
לאה איקה ועליזה בניטה ליד דודס בורגר
(צילום: פרטי)
את דבריה מחזקת עליזה בניטה (78) שהצטרפה לשיח. ומביעה אף היא תמיכה גורפת במקרון: "אני לא רוצה את לה פן כי היא אנטישמית ורדיקלית ולכן אני מעדיפה את מקרון".
מיד עם פרסום התוצאות, חזרנו לברר עם חלק מהבוחרים, מה דעתם על התוצאות. לדברי קרולין זאנה מלכה, ''יש הרבה אנשים שחשבו כמוני שעדיף את מקרון על לה פן ועובדה תראי את התוצאות, מקרון ניצח עם פער אפילו יותר גדול מהסקרים, וקיבל כמעט 60% מהקולות אבל הימין התחזק ויש לו יותר מ- 40% וזה לא טוב, כי זה אומר שהימין הקיצוני התחזק עוד יותר וזה משהו שעלול לבוא לידי ביטוי בבחירות בעוד חמש שנים".
גם יגאל אלגרבי היה מרוצה מהתוצאות: "מקרון יהיה עוד קדנציה ונראה מה יהיה. צריך לשים לב טוב למה שקורה".
לעדכונים: חדשות נתניה