בשבוע האחרון ניתן פסק דין בעתירה שהוגשה בינואר בבית המשפט המחוזי מרכז, נגד החלטת עיריית נתניה, לשבץ 70 מילדי מבקשי מקלט אריתראים המתגוררים בעיר בגן נפרד הממוקם ליד השוק העירוני.
עורך הדין הרן רייכמן, מהקליניקה למשפט ולמדיניות חינוך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, מגיש העתירה, מסביר, כי על פי החלטת השופטת ורדה מרוז, 19 מילדי הגן, שעולים בשנה הבאה לכיתה א', ישולבו כבר השנה בגנים שבהם לומדים ילדים ישראליים, כדי להבטיח השתלבות מיטבית שלהם בבתי הספר.
רייכמן הוסיף כי הילדים הצעירים יותר, יישארו בגן עד סוף השנה, ומהשנה הבאה ייכנסו לגנים הטרוגניים. כמו כן, על פי פסק הדין בשנים הבאות לא יפעלו עוד גנים נפרדים לילדי מבקשי מקלט.
"בתחילת השנה, העירייה לקחה 70 ילדים של מבקשי מקלט, ובהחלטה שרירותית פשוט שיבצה אותם בגן שגם הסביבה שלו לא מתאימה, וגם הגודל שלו הוא קטן מאוד", מסביר רייכמן. "ההורים ראו בהחלטה עלבון, וכמחאה אף בחרו שלא לשלוח את ילדיהם לגן. בבית המשפט נימקה העירייה את החלטתה בסיבות טכניות, אבל אני מעריך שהסיפור האמיתי הוא פוליטי. בכל אופן, בית המשפט החליט שהפרדה לא תתאפשר עוד", אמר עורך דין רייכמן.
עו"ד רייכמן: "בתחילת השנה העירייה לקחה 70 ילדים של מבקשי מקלט ובהחלטה שרירותית פשוט שיבצה אותם בגן שגם הסביבה שלו לא מתאימה"
בעירייה מסבירים את ההחלטה אחרת. "העתירה כנגד העירייה נמחקה", נמסר מהעירייה. "העירייה מברכת על כך שילדי העותרים יתחילו ללמוד בגנים שהקמנו החל ממחר, למעט הילדים שעולים לכיתה א' בשנה הבאה, שישובצו בגנים ברחבי העיר. כמו כן, דוכני הרוכלות מאזור הגן פונו.
"חשוב להדגיש, כי העירייה לא פעלה ואינה פועלת בדרך של הפרדה על רקע גזעי. למעשה, העירייה נאלצה להתמודד עם עלייה גדולה במספר הילדים, שלא נרשמו במועדי הרישום, ולטובתם פתחה גנים באזור מגוריהם. יתרה מכך, הרוב המוחלט של ילדי מבקשי המקלט, גם ילדי הגנים וגם ילדי בתי הספר, משולבים כבר השנה במערכת החינוך, וכל טענה נגדנו בעניין זה מיותרת ואינה תואמת את המציאות. זו גם מטרתנו בשנה הבאה, וזאת, במקרה שלא יעלה שוב מספרם בלי הרשמה מראש ובמועד שנקבע לכך".