מרכז השלטון המקומי יפנה לשר החקלאות, אורי אריאל, ולשר להגנת הסביבה, זאב אלקין, בבקשה לקדם חקיקה, שתאפשר הקמת מאגר די-אן-איי לכלבים בתחומה של כל רשות מקומית, כדי להילחם בתופעת צואת הכלבים ברחובות.
כך נמסר ל"ידיעות נתניה", בעקבות מכתב בנושא ששלחה ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר, ליו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס.
את המכתב שלחה פיירברג-איכר, בעקבות החלטה שקיבלה מועצת העיר בדיוק לפני שנה, בחודש יולי 2017, שעל-פיה יוקם מאגר די-אן-איי של כלבים ברחבי נתניה, כדי להגביר את יעילות האכיפה נגד גללי הכלבים ברחובות. מי שהעלה את ההצעה לסדר היום היה יו"ר האופוזיציה, הרצל קרן, והיא זכתה לשבחים ולתמיכה גורפת.
בתקציב העירוני לשנת 2018 אף הוקצה סכום של 250 אלף שקל, במטרה להתחיל בפיילוט בכמה שכונות ורבעים בעיר, שאם יתברר כיעיל, יורחב לחלקים אחרים של העיר.
אלא שהחודשים חלפו, והתברר כי הפיילוט עדיין לא יצא אל הפועל. בישיבת מועצה שנערכה לפני כחודשיים, ביקש קרן לבדוק מדוע הפרויקט אינו מתקדם, ונענה על ידי היועצת המשפטית לעירייה, נילי ארז-סורוקר, כי יש צורך בחקיקה ארצית. לפיכך הוסכם, כי ראש העירייה תפנה למרכז השלטון המקומי בבקשה לשנות את החוק, כך שיאפשר דגימת די-אן-איי של כלבים, כדי שניתן יהיה להטיל קנסות על בעליהם בגין ה"מוקשים" ברחובות.
"אכיפה בהתאם לחוקי העזר הקיימים נתקלת בבעיה ראייתית לא פשוטה, במצב שבו בעל הכלב לא 'נתפס על חם בשעת מעשה' על ידי הפקח. בעיה זאת תיפתר בשעה שיהיה קיים מאגר המכיל את הדי-אן-איי של כל הכלבים הרשומים בתחום הרשות המקומית", כתבה פיירברג-איכר במכתבה לביבס.
"...לאור חשיבות זאת, אנו מבקשים את קידום שינוי החוק להסדרת הפיקוח על הכלבים, באופן שבו יחויבו בעלי הכלבים במתן דגימת די-אן-איי של כלבם. השירות המשפטי שלנו בחן אפשרויות לשינוי בחוקי העזר הקיימים לעניין פיקוח על בעלי החיים ושמירה על הסדר והניקיון, במטרה לחייב מכוח חוקים אלה את בעלי הכלבים במסירת די-אן-איי של כלבם, בלי הצלחה. המסר אשר התקבל ממשרדי הממשלה היה, כי הדרך האפשרית לקידום העניין היא שינוי החקיקה הארצית".
בדברי ההסבר להצעה שהגיש קרן בזמנו, הציג יו"ר האופוזיציה מחקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שעל-פיו, צואת כלבים נמנית עם המטרדים הציבוריים הנפוצים והמרגיזים ביותר. ביותר משני שלישים מהמוקדים העירוניים, נמצא נושא זה בין התלונות הרבות ביותר המתקבלות מהתושבים.
"בהעדר יכולת אכיפה ממשית נכון להיום, הכלי היחידי של הרשות המקומית להילחם בזיהום המרחב הציבורי על ידי צואת כלבים הוא פינוי על ידי צוותי ניקיון. פינוי הכמות העצומה של גללים המזהמים מדרכות, שבילי הליכה, פארקים ויתר המרחב הציבורי, הוא משימה סיזיפית, והיא עול בלתי-נגמר על המשאבים של הרשות", הסביר קרן.
"בגלל האופי האין-סופי של הבעיה, כל עוד דפוסי ההתנהגות של התושבים לא ישתנו, אין זה משנה כמה הרשות המקומית תשקיע בפינוי הצואה, רמת הזיהום של המרחב הציבורי תישאר גבוהה יחסית, וסוגיית צואת הכלבים תמשיך 'לככב' ברשימת התלונות של הציבור. לכן, הפתרון היעיל היחיד הוא באמצעות מאגר די-אן-איי".
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי תומך בהקמת מאגר די-אן-איי לכלבים, לשם מעקב ואכיפה במקרים של אי-פינוי צואת כלבים מהרחובות על ידי הבעלים. המרכז יפנה לשר החקלאות ולשר להגנת הסביבה לקידום חקיקה מסדירה בנושא".