תם עידן: אתמול בבוקר (ראשון) החלה הריסת המבנה של קולנוע אסתר המיתולוגי שהוקם עוד בשנות ה-30 של המאה הקודמת ברעננה. במקומו ייבנה מגדל יוקרה בן 22 קומות שישלב חדרי מלון, מסחר ומספר מצומצם של דירות מגורים, בהתאם לתוכנית המתאר המחוזית.
למרות הדרישה לשמר את המבנה, הקולנוע הראשון בנתניה נהרס לטובת מגדל בן 22 קומות שיכלול חדרי מלון ויחידות דיור למגורים. על פי התוכניות, המלון צפוי להכיל בריכה, חדרי ספא, קפיטריה, חדר כושר, שירותים ומלתחות. על פי החלטת הוועדה, הלובי של בית המלון יהיה שקוף לכיכר העצמאות, כדי לשתף את ציבור המבקרים והאורחים במלון עם המתרחש בכיכר.
ההחלטה הראשונית על הריסת בית הקולנוע התקבלה עוד בשנת 2015, אז החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה כי יקום מגדל במקום הקולנוע. חלק מתושבי העיר ביקשו לשמר את המבנה במלואו, ואף פנו ל"מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל" כדי למנוע את ביצוע התוכנית ואת הריסת המבנה. למרות הניסיונות למנוע את הריסת המבנה, ההחלטה הסופית שהתקבלה קבעה כי יש להרוס אותו אך בד בבד הגדילה הוועדה המקומית את השטח הציבורי במקום באופן ניכר. שטח זה ישמש בין היתר לשימור הערך ההיסטורי של הקולנוע והנצחתו, כמו גם לגלריה עירונית.
הקולנוע עצמו שהוקם ב-1936, טומן בחובו היסטוריה רבה, עוד מימי ההתיישבות היהודית והמנדט הבריטי.
"היזם שהיה מעורב בהקמת הקולנוע היה אייזיק יצחק גרינשטיין. הוא הקים את מלון גרינשטיין בנתניה שעדיין קיים, ואחת הסברות הן שהוא רצה לתת פנאי לאורחים שלו", מספרת חווה אפל, מנהלת מוזיאון נתניה, "לאחר מכן דוד כץ הפך לבעלים של הקולנוע. עד היום לא ידוע לגמרי למה קוראים למקום 'קולנוע אסתר', זו אחת התעלומות.
"יש סברה שהבעלים של קולנוע אסתר בתל אביב היה הבעלים של קולנוע אסתר בנתניה. יש סברה שאומרת שהקולנוע נקרא על שם הבת של סם כהן, סוחר בעל השפעה גדולה שהגיע לטקס החניכה. ראש עיריית נתניה, עובד בן עמי, דיבר בטקס הפתיחה בלהט רב דיבר על כמה נפלא יהיה משכן התרבות החדש. 'בית מקדש לתרבות' הוא קרא לקולנוע בעת הקמתו".
"הקולנוע אכן היה בית תרבות, והיה הקולנוע הראשון בנתניה. יש עדויות למופעים רציניים. זה היה מרכז תרבות. הכיסאות שלו היו מתפרקים לצדדים, ואז אפשר היה לשיר, לנגן ולרקוד. מפקד האצ"ל, דוד רזיאל, נאם במקום נאומים ציוניים.
"גם שאול טשרניחובסקי היה נואם שם. כשהיו מגיעים מעפילים בלתי חוקיים לחופי נתניה, היו מעלים אותם לקולנוע בלילות, ואז מפזרים אותם. הם היו משחקים חתול ועכבר עם הבריטים.
"היו נותנים להם לאכול, לשתות, היו נותנים להם בגדים, ואז היו מפזרים אותם לפני שהבריטים יבואו. גם מאווררי הענק של הקולנוע זכו לפרסום. לפעמים, בזמן שהחיילים הבריטים היו נהנים מהופעה, הכרוזים של האצ"ל נגד 'השלטון הזר של בריטניה' היו מתנופפים בתוך בית הקולנוע.
"חברי המחתרות היו שולחים לבריטים כל מיני מסרים באמצעות מערכת האוורור. הקולנוע החזיק מעמד עד סוף שנות השמונים, היו כל מיני תוכניות – להרחיב אותו, לבנות לידו קולנוע פתוח, אבל הן נפלו".
קראו גם:
מהעירייה נמסר: "מדובר במגרש פרטי שהתוכנית להריסתו של המבנה התקבלה ואושרה בוועדה המחוזית בשנת 2017 ושופרה בהמשך על ידי הוועדה המקומית אשר הגדילה את הקצאת השטח הציבורי באופן ניכר. שטח זה ישמש בין היתר לשימור הערך ההיסטורי של הקולנוע והנצחתו, כמו גם לגלריה עירונית. השטח הציבורי הוצג לוועדת השימור העירונית. מדובר במבנה מעורב שימושים הכולל שטחים ציבוריים, מסחר, מלון והיקף מצומצם של יחידות דיור. הכול בהתאם לתוכנית המתאר המחוזית".