תושבי דרום העיר הביטו ביום ראשון האחרון בפארק האהוב שלהם - ולא האמינו. שריפת ענק פרצה בשעות הבוקר בשלולית החורף, באזור החורש הסמוך לאגם, כילתה צמחייה ועצים ופגעה בשטח שנאמד ב-200 דונם, החלק הארי של שמורת הטבע בפארק.
למרבה המזל, שני צוותי כוחות הכיבוי וההצלה הצליחו להשתלט על השריפה, לפני שהתפשטה אל אזור המתקנים ואל עבר השכונות הסמוכות. חוקרי שריפות טרם הגיעו למסקנה משמעותית, אך גורם בכיר בכבאות והצלה מספר כי השריפה היא ככל הנראה תוצאה של הצתה מכוונת או רשלנות ידי אדם.
הלב נצבט
"מבחינת היקף הנזק, אנחנו עדיין עושים הערכות של השטח, האדמה עדיין מעשנת בחלקה", אמרה השבוע עירית גולן אנגלקו, מנהלת אגף איכות הסביבה בעיריית נתניה, "אז לא יכולנו להיכנס פנימה אל תוך השטח ולהעריך את הנזק במלואו. מבחינת השטח שניזוק, מדובר במרבית שטח השלולית - 200 דונם, אבל לא כולו נשרף.
קראו עוד>>>
"חלקים נכבדים ממנו נשרפו. כמה נזק יש בדיוק נדע בימים הקרובים, אחרי שנבצע סריקות עם אנשי המקצוע שלנו. אנחנו כן בסוף העונה היבשה, אנחנו לא בעונה של הפריחה כי עדיין לא הגיעו הגשמים המשמעותיים, אז אנחנו יכולים להגיד שאין נזק רב לצמחייה הרב שנתית שנמצאת במקום.
"השורשים של אותם צמחים הם מאוד עמוקים, והשריפה הייתה קצרה יחסית, אז הם לא ניזוקו בצורה דרסטית.
"מרבית בעלי החיים הגדולים שבדרך כלל נמצאים בשטח, שוהים בעונה הזאת בדרך כלל באזור האירוסים, וגם בעלי חיים לא מקננים בדרך כלל בתקופה הזאת, לכן אני מנחשת שאין נזק משמעותי לאותם בעלי החיים. השטח מנוהל בצורה טבעית לאורך השנים בניהול שוטף, ויש גם התחדשות טבעית.
"אנחנו רוצים להאמין שיהיה פה שיקום טוב של השטח. כמובן שנכין איזושהי תכנית סדורה יחד עם גורמי המקצוע בשביל לראות איך אנחנו משקמים את השטח בצורה הטובה ביותר. אנחנו מחכים לגשמים, כי רק כשהשלולית תתמלא נדע את איכות המים ואם יש פעולות לבצע במים עצמם.
"אולי נצטרך להוריד חלק מהקרקע שנפגעה, אבל אנחנו לא בטוחים. יכול להיות שהגשמים יעשו את העבודה".
לדברי תושבי האזור, לא מדובר בשריפה הראשונה וגם לא השנייה בחודשים האחרונים בפארק. התושבים טוענים כי הם התריעו בעבר מול עיריית נתניה על הצורך לרשת את כלל האזור במצלמות, ולא רק את אזור המתקנים המרושת כיום, כדי למנוע מקרים של הצתות או רשלנות שעלולה להוביל לשריפה.
"זו הרגשה מאוד לא נעימה. הלב נצבט כי הילדים שלנו נמצאים בשמורה הזאת", אומר אורן לב, יו"ר ועד שכונת אגמים, "הם מגיעים מהגנים ומבתי הספר לחורשה, הם עושים שם ימי לימוד, הם מטפחים את השלולית. הם עושים שם צעדות ביום הצעידה הבינלאומי. לראות את המקום עולה בלהבות, זה מאוד לא נעים.
"כבר שנתיים אנחנו מבקשים מהעירייה שתרשת את פארק השלולית במצלמות לטובת איתור של ונדליזם, מציתים כאלה ואחרים. רישות מלא, לא רק באזור המתקנים. זו לא השריפה הראשונה שאנחנו חווים בחודשיים האחרונים.
"היו עוד שתי שריפות שפרצו, אחת לפני שבועיים בחלקה הצפוני של השלולית וגם שם לא איתרו שום מציתים. שתי השריפות לא היו אמנם באותו קנה מידה, אבל הן בהחלט היו שריפות שגרמו נזק למקום".
דאגה לשלולית
"זאת לא פעם ראשונה שפורצת שריפה בפארק שלולית החורף, אחד הנכסים הטבעיים האחרונים שקיימים באזור השרון", אומר תושב השכונה, איתי נוי, "זו זכות לעיר שהוא ממוקם בליבה. השריפה הייתה יכולה להימנע אם הייתה אכיפה מספיק מוקפדת. אם הפארק היה מרושת כולו במצלמות. אם לאנשים הייתה את המודעות בהבערת אש בפארק מדהים שכזה.
"זה כמובן לא דבר סימפטי לראות שטח כל כך גדול עולה בלהבות ממש מול הבית שלך, בידיעה שמספיק שהרוח תשנה את הכיוון שלה ונתיב האש יסטה לעבר הבתים. בסוף השריפה, ראיתי מקבצים של אנשים שניסו ליצור קשר עם כיבוי אש, כי עצים עדיין בערו.
"אני בעצמי צלצלתי למכבי אש וביקשתי לדבר עם מי שאחראי שם. אני בעצמי עמדתי מול עץ שהמשיך לעלות בלהבות. בסופו של דבר, כוחות כיבוי אש חזרו למקום"
"כששמעתי על השריפה מיהרתי להגיע לשלולית. השערים כולם היו נעולים בצדק רב ולא הייתה כל אפשרות להיכנס", מספרת חברת המועצה ציפי קפל, מחזיקת תיק איכות הסביבה.
"עמדתי בחוץ וכאבתי את השריפה שכילתה חלקים יפים ובריאים שטופחו לאורך שנים בשיתוף פעולה של האגף לאיכות סביבה עם האקולוגית העירונית ומחלקת גנים ונוף. ההשקעה בטיפוח השלולית כאתר טבע שואבת לא מעט כספים מתקציב העירייה ושלולית היא אתר לימוד מועדף לתלמידים, לאירועי טבע ולשמחות משפחתיות.
"חשוב לי להזכיר כי השלולית הייתה עד לפני כמה שנים אתר פסולת פיראטי ברמה גבוהה ומוזנחת להחריד. ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר, בהחלט לחמה על הצלת השלולית וניקתה ופינתה ממנה את האורווה, לחמה לגידור ועמדה מול גופים שפתאום התעוררו.
"בשורה התחתונה, יש לנו בנתניה פארק שכולם אוהבים ושהיה קשה לראות את השריפה המתחוללת בו. מאחר וראיתי שכל השערים סגורים הופתעתי לאחר כיבוי האש לראות נערים משחקים באש, מתקבצים סביב התלקחויות חדשות. גם תושבים בגירים נכנסו לשלולית זאת בחוסר אחריות מופגן.
"רק כשהגיע פיקוח למקום השתחררה השלולית מנערים, חוסר האחריות מטריד. אציין, כי לאורך זמן טענו תושבי השכונה הצמודה לשלולית על מטרדי רעש והיו שפנו לנושא הבטיחות. הם לא עשו זאת מתוך פינוק, שרלטנות או יהירות.
"התושבים באמת אוהבים את השלולית לצד רצון לחיות בבטיחות ומסיבה זו העלו ברשת החברתית דאגה ובקשה להידוק פיקוח. אני מאוד מקווה שעיריית נתניה תמצא פתרון להבטחת שלום השלולית שמבחינה ביולוגית ואקולוגית היא רבת חשיבות לעיר".
מכיבוי והצלה נמסר: "מכבי אש נותנים מענה למאה אחוזים מהאירועים. מכבי האש טיפלו באירוע בצורה מהירה ומקצועית, ונכונים לתת מענה לכל קריאה נוספת. האזור היה מתוחם ולא סיכן דבר. ברגע שמתקשרים לכיבוי והצלה לדווח על אירוע, הוא מטופל באופן מידי ובמקצועיות".
מעיריית נתניה נמסר: "פארק אגם החורף מרושת במצלמות על פי שיקולים מקצועיים".
לעדכונים: חדשות נתניה