שוב ושוב שומעים על כך ברחבי הארץ: מסעדה או בית קפה פופולרי שנסגר בצו ל־30 יום או יותר, בעקבות העסקה של שב"חים (שוהים בלתי חוקיים) פלסטינים. הבעיה של השב"חים לא נעלמה למרות המלחמה, ושוב ושוב הוכח כי חלקם נטלו חלק או סייעו לפיגועי טרור. כך על פי החשד קרה גם בניסיון הפיגוע ההמוני האחרון שכשל למרבה המזל, באוטובוסים באיזור בת ים וחולון.
3 צפייה בגלריה
מעצר של שב"חים
מעצר של שב"חים
מעצר של שב"חים
(צילום: דוברות המשטרה)

עשרות אלפי שב"חים נכנסים מדי חודש לתחומי ישראל דרך קו התפר. באופן טבעי מרבית השב"חים מתנקזים לישובי "טבעת השרון" הכוללים עשרות ישובים מחדרה בצפון השרון בואכה נתניה, כפר סבא ועד הוד השרון הנמצאת בדרומה של הגזרה. אך לא רק, גם ישובים בשרון, שאינם צמודי גדר כמו כפר סבא וישובי המועצות האזוריות עמק חפר ודרום השרון, כגון רעננה, הרצליה כפר יונה ונתניה, סובלים מהתופעה הזו.
איך מגלים שב"חים.
"הרבה מודיעין, וביקורת פתע במקומות מועדים כגון אתרי בניה וכדומה".
האזרחים מתריעים?
ברור שישנן התרעות מסוג זה, שמקבלים במוקד, מצד תושבי הערים. רבות מההתרעות האלו הן טעות בזיהוי, אבל אנחנו בודקים כל התרעה. צריך לזכור שבישובי השרון, בניגוד לתל אביב לדוגמה, עובדים רבים מהמגזר הערבי ישראלי שהם אזרחים שומרי חוק לכל דבר, בדיוק כמו התושבים מהמגזר היהודי. אל לנו לשכוח שבגזרת השרון הדרומי והצפוני יש הרבה ערים וישובים מהמגזר הערבי הישראלי שרוב האוכולוסיה בהם עובדת באופן פעיל בערי השרון. כך שהתושבים לא ערים לשינוי השפה, או לממצאים חרייגם, ולכן לצערנו יש הרבה פעמים התרעות שווא של טעויות בזיהוי. צריך להבהיר לתושבים שלא כל עובד בניין הוא שב"ח בפוטנציה. ההיפך הוא הנכון. רובם ככולם אזרחים שווים במדינת ישראל".

3 צפייה בגלריה
צו סגירה לעסק
צו סגירה לעסק
צו סגירה לעסק
(צילום: דוברות המשטרה)

על פי נתוני המשטרה, ממחוז מרכז ומחוז תל אביב, רק בחודש האחרון נתפסו למעלה מ-150 שב"חים שהועסקו בצורה כזו או אחרת במשק הישראלי: "מדובר במספרים אומנם גדולים, אבל צריך לזכור שזה רק השב":חים שנתפסו", אומרים גורמים במשטרה, "אין הערכה מדויקת ואפילו לא קרובה, כמה שב"חים בפועל נכנסים לישובים מדי יום, או יותר נכון כמה שוהים בערים האלו.
"מכיוון שהאכיפה די גבוהה, בעיקר של המשטרה, וישנה מדיניות של יד ברזל בכל הקשור לענישה של המעסיקים, רבים מהמעסיקים ומהשב"חים, מחליטים לשהות בערי השרון בדירות מסתור, לעיתים בבנייני מגורים, ולאו דווקא בעסקים, במשך שבועות ארוכים.
"בעבר, לפני ה-7/10, היו השב"חים מגיעים לעבוד מהשטחים באופן יומי, דרך פרצות בגדר, והיו שבים לביתם באותו יום, או מקסימום יום למחרת. הפיקוח על הגזרה הזו הייתה יותר קלה, הן של כוחות הצב"א ומג"ב, מדובר הייתה בגזרה אחידה. כעת, הגזרה הורחבה למעשה לכל הערים, כולל מרכזי הערים.
על פי הנתונים מרבית השב"חים שנתפסו בשרון היו בעסקי הבניה, קרוב ל-60%. כעשרים אחוזים בעסקי מזון, והיתר מתפזרים למגוון עסקים.
"צריך לציין", אמר הגורם במשטרה עימו שוחחנו, "שהיכולת של המשטרה היא הרבה יותר טובה מבעבר, בעיקר בגלל שינוי המדיניות, שהביאה להתמקצעות הקצאת משאבים וכן כח אדם, אך הנושא רחוק מלהיות מושלם. כל עוד ישנן פרצות בגדר, ואין סגירה הרמטית ומעבר מהשטחים לעבר מדינת ישראל, המצב לא ייפתר סופית".

לא רק אתרי בניה

ואכן, הקושי שבתפיסת שב"חים שחדרו לישראל ושוהים בה כעובדים לכל דבר, עקב היטמעותם באוכלוסיה היא רבה. רק לפני שבוע נתפסו שמונה שב"חים סמוך לכפר יונה, בתוך אוטובוס נוסעים רגיל. בכפר סבא, בקניון דמרי הירוקה, נתפסו ממש לפני מספר ימים בעסק לממכר מזון 4 שוהים בלתי חוקיים מאזור יהודה ושומרון, שעבדו ולנו במקום במשך תקופה ארוכה.
לפני שבוע במהלך פעילות מבצעית של שוטרי תחנת גלילות ומתנדבי כיתות הכוננות נחשף בסמוך לאתר בנייה ברחוב אוצר הצמחים במרכז העיר הרצליה, רכב הסעות בו נמצאו 11 שוהים בלתי חוקיים, תושבי חברון, וכן המסיע, בן 44 תושב לקיה, אשר נעצרו. יומיים לפני כן, שוטרי ומתנדבי תחנת גלילות עצרו 8 שוהים בלתי חוקיים בדירה בהרצליה ושוהה בלתי חוקי נוסף שעבד בחנות בעיר. לפני כחודש, שוטרי מחוז מרכז יחד עם יחידת הכלבנים המחוזית, לוחמי החטיבה הטקטית במג"ב, תפסו באתרי בנייה בכפר סבא 9 שוהים בלתי חוקיים מאיו"ש.
אבל לא רק אתרי בניה היו על הכוונת: הסתננות השב"חים למקומות עבודה הגיעו אפילו עד לבתי ספר ולבית החולים. לפני כחודש, בזכות עירנותה של אמא מהוד השרון, ביצעו השוטרים ביקורות במס' בתי ספר בעיר במהלכן נמצא כי ב בשני בתי ספר עבדו 2 אחיות אשר הציגו על פי החשד תעודות זהות ישראליות ("כחולות") לממונים עליהם החשודות כמזויפות בהן הציגו עצמן כתושבות טייבה וקלנסוואה. שבוע לפני כן, חוקרי תחנת כפר סבא פתחו בחקירה בעקבות קבלת דיווח מהמוסד הרפואי בדבר חשד שעובדת ניקיון, שהוצבה לעבודה במוסד רפואי בשרון, התחזתה לאזרחית ישראלית בעוד שלמעשה היא תושבת שכם. במקרה, שהוא אולי השיא, בשועות האחרונים, שוטרי מחוז מרכז חשפו בעקבות עומס תנועה בכביש סמוך לפרדסיה, שב"ח העובד "כפקח בכביש" ומנווט את התנועה ובהתאם לממצאי החקירה הגישה נגדו יחידת התביעות של משטרת מחוז מרכז כתב אישום.
בכל המקרים הללו, שהינם רק קצה המזלג מהמעצרים שבוצעו בשבועות האחרונים, הוגשו כתבי אישום, גם נגד מעסיקים, ולחלקם ניתן צו סגירה מנהלי.

ביקורות פתע

"מי שמנסה לזלזל בחוק ובחיי אדם, לא ינהל עסק", מבהיר סגן ניצב ליאור עוזר, מפקד תחנת צפון תל אביב: "כל עסק שעולה ממנו פוטנציאל לפגיעה בחיי אדם במסגרת העסקה או הלנה של שב"חים - ייסגר, והיד לא תרעד. אנחנו לא מוכנים שמכאן יצמח המפגע הבא ונעשה הכל למגר את האופציות הללו".

3 צפייה בגלריה
סנ"צ ליאור עוזר
סנ"צ ליאור עוזר
סנ"צ ליאור עוזר
(צילום: דוברות המשטרה)

עוזר מסביר, כי "מאז 7 באוקטובר, כל נושא הטיפול בשב"חים הפך אינטנסיבי. מעבר לנושא הביטחון, אנו מזהים כי אותם גורמים מעורבים בתופעות גניבות רכב ורכוש. אנו עוצרים לא רק את השב"חים עצמם – אלא את כל מעגלי התמיכה שמאפשרים את קיום התופעה: המעסיקים, המלינים והמסיעים".
איך אתם יודעים איפה לאתר שב"חים?
"פועלים על פי שני דברים: מודיעין ופעילות יזומה למקומות ייעודים. ישבנו ומיפינו למעלה מ-10,000 עסקים שיכולים להעסיק שב"חים, ואנו מבצעים ביקורות פתע. מעבר לתפיסת השב"חים והמעסיקים – אנו מגישים כתבי אישום נגדם וצו מנהלי לסגירת העסק. במקביל אנחנו פועלים במחסומים כדי לזהות את המסיעים, ובמקרה הצורך מחלטים את הרכב. ראוי לציין, שהפעילות נעשית עם שותפים רבים, בהם הרשות המקומית – העיריות השונות, כיתות הכוננות שהוקמו לאחרונה ועוד".
יש דרך לאפיין את השב"חים ומעסיקיהם?
"מרבית המעסיקים הם אנשים נורמטיביים לחלוטין, תושבי הערים הגדולות, יכול להיות השכן מהדירה ממול. עם זאת, המשטרה פועלת נגדם בנוקשות – והאכיפה שלנו היא חד-משמעית נגד המעסיקים והמלינים. לגבי השב"חים – מדובר בעיקר בגברים בגיל 18 ועד 55. חלקם מגיעים לכאורה לעבוד, חלקם מבצעים עבירות פליליות הקשורות לרכוש או גניבות רכב, אבל צריך גם לבדוק בצורה זהירה – שהם לא מעורבים באירועים ביטחוניים".

קראו גם:

פגיעה כלכלית קשה


גם המשטרה מבינה כי לא כל השב"חים באים לבצע פיגועי תופת בישראל, אלא רובם מגיעים למצוא עבודה. כך למשל, ברשימת העסקים נגדם הופעל צו סגירה בחודש האחרון, מופיעים בין השאר בתי עסק המוכרים היטב באזור המרכז, ולא רק שם. כמובן שחשוב לציין כי סגירת בתי עסק, מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים, מוסכים ואחרים, מהווה פגיעה קשה מבחינה כלכלית לבעליהם ויש בה גם כדי לפגוע בעובדים המועסקים על ידם, שנאלצים לוותר על מקום העבודה לחודש ימים.
יתרה מכך, הפגיעה יכולה להיות משמעותית לנוכח העובדה שהלקוחות הקבועים נחשפים לאפשרויות אחרות בעת שהעסק שאליו התרגלו להגיע נסגר, כשהתוצאה הקריטית ביותר היא במקרה שבו העסק מקבל הארכת תוקף לצו הסגירה, מה שמסב לו נזק כלכלי עצום שיש בו כדי להוביל לקריסת העסק.
במקביל, ישנה בעיית היד הקלה: בתי המשפט בוחרים שוב ושוב להפגין רחמים כלפי שב"חים ולשחרר אותם, גם כשהנסיבות לא ממש מצדיקות זאת. כך קרה לאחרונה כששב"ח שנתפס בבת ים בשל גניבת רכב, שוחרר על ידי בית משפט השלום בתל אביב, למרות שתלוי ועומד נגדו גיליון הרשעות המאגד 8 הרשעות קודמות, בהן ביצע עבירה של השלכת אבנים לעבר רכבים. אולם בית המשפט החליט שאין מדובר באירוע פח"עי אלא פלילי, למרות הסיכון בחיי המשתמשים בדרך. בשבוע שעבר נתפס אותו שב"ח לאחר שפרץ לבית כנסת בעיר.
סגן ניצב עוזר מסכם: "התפקיד שלנו כמשטרה זה לשמור על ביטחונם של התושבים. אני אומר לבעלי העסקים - לא להסתכן בהעסקת שב"חים. מדובר בעבירה חמורה הנושאת עונשים משמעותיים של סגירת עסקים וכתבי אישום".