המאבק להנצחת הילדה רוז פיזם לא הסתיים, למרות שוועדת השמות לאתרים ורחובות בעיריית נתניה דנה דחתה אותה.
כזכור, בין הבקשות הרבות שהופנו לוועדת השמות בלטה בקשתה של הפעילה החברתית, אורנה אביקזר, להנציח את זכרה של הילדה רוז פיזם מנתניה שנרצחה במאי 2008, בידי אמה וסבה, כשהיא בת 4 וחצי. אלא שהבקשה נדחתה, ואחד הנימוקים שהועלו במהלך הישיבה הוא שעל פי החוק נדרש אישור משפחה להנצחה כזאת, אלא שמי שרצח את רוז הם אמה, מארי, וסבה, רוני רון.
2 צפייה בגלריה
טקס פרטי בעיר לזכרה של רוז
טקס פרטי בעיר לזכרה של רוז
טקס בנתניה לזכרה של רוז
(פרטי)
רצח רוז פיזם היה אירוע שזעזע את המדינה. במשך יותר משלושה חודשים נעדרה רוז. רק לאחר פנייה לגורמי הרווחה נפתחה חקירה שבסופה התגלתה גופתה של הילדה במימי הירקון בתל אביב. אמה וסבה הורשעו ברצח ונידונו למאסר עולם.
עיריית תל אביב בחרה להנציח את רוז בפארק גני יהושע - באמצעות פסל, במקום אף מופיע שיר שנכתב לזכרה של רוז, זאת למרות שרוז לא גדלה בעיר.

"זו זכות להנציח אותה"

מדי שנה מקפידה אביקזר לערוך טקס לזכרה של רוז. השבוע התאכזבה לשמוע כי עיריית נתניה לא תנציח את הילדה שנרצחה. ההחלטה עוררה כעס גם בקרב יו''ר האופוזיציה טלי מולנר, שביקרה את נימוקי העירייה לפיה נדרש אישור המשפחה להנצחה.
"רוז פיזם תונצח!'' מבהירה אורנה אביקזר, מי שעומדת מאחורי הבקשה הרשמית לוועדת השמות שהוגשה במאי 2021 ומארגנת מזה מספר שנים את הטקס לזכרה של הילדה בגן הציבורי ברחוב דנקנר. "זו זכות להנציח אותה ואנחנו נחכה שתהיה פה הנהגה מספיק ראויה לעשות זאת''.

2 צפייה בגלריה
רוז פיזם ז"ל
רוז פיזם ז"ל
רוז פיזם ז"ל
(רפרודוקציה: משטרת ישראל)

אביקזר זועמת על כך שיש תקציב מצד העירייה ליום עיון בנושא עבור עובדי העירייה, אולם לא עבור הקמת אתר הנצחה. "אנחנו מבקשים בסך הכל אבן וגינת ורדים בגן ציבורי ליד הבית בו היא התגוררה'', היא מסבירה. "15 שנה חלפו מאז הרצח, מתוכם שנה וחצי של המתנה לוועדת השמות, שידונו בבקשה, וזו התשובה? יש גינה קיימת! איך יש ליום עיון יותר ערך מלהנצחה?"

קראו גם:

היא מבהירה כי למרות סירובה של ועדת השמות היא תמשיך בעשייה למען הנצחת זכרה של רוז. "במאי הקרוב אנחנו נערוך את אירוע ההנצחה השלישי לזכרה. יוזמה שלי ושל תושבים וארגוני נשים, שאני מרימה בכל שנה ללא סיוע מהעירייה, אבל בהשתתפות חברי מועצה. בנוסף פנו אלי תושבים וחברות שמוכנים לתרום כסף, זאת לאחר שהבנו לאחר הישיבה שפשוט יש תג מחיר להנצחה, ושאישרו הנצחה של אדם שמשפחתו תרמה כסף לקרן נתניה. נברר מה תג המחיר של עיריית נתניה להנצחה וננציח אותה".
"ועד מרכז העיר מביע את תמיהתו הרבה, על כך שרוב חבריי וועדת השמות של עיריית נתניה, בחרו לא להנציח את רוז פיזם ז"ל", נמסר גם מטעמו של רז משולם, יו"ר ועד מרכז העיר שאף שלח מכתב בנושא לראש העירייה, בו הביע את אכזבת התושבים לנוכח ההחלטה. "העיר מתהדרת בכך שהעירייה מוקירה ומנציחה את יקיריה ואילו במקרה זה, אנו רואים איך בחרו במודע לא לזכור את רוז. ושבים ישמחו לדעת, איך מצפים לקבל אישור משפחה שיושבת בכלא וביצעה את הפשע הנורא הזה. כולנו תקווה שמועצת העיר תפסול את החלטת המתנגדים ותוכיח, שיש היגיון ואמת בהנצחת רוז".
מהעירייה נמסר: "ועדת השמות לאתרים ורחובות של עיריית נתניה פועלת בהתאם לקריטריונים שנקבעו לפני שנים ומתעדכנים מדי פעם. הילדה רוז פיזם ז"ל, כמו גם ילדים נוספים מנתניה שנפטרו בנסיבות טרגיות, יונצחו במסגרת יום עיון שיוקדש לאלימות נגד ילדים. אנו סבורים כי הנצחה זו, המעבירה מסר חינוכי, משמעותית יותר מפסל או ספסל".